Mehmedagić prekršio mjere zabrane?

36
Foto: Klix.ba

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osman Mehmedagić prekršio je mjere zabrane koje mu je odredio Sud BiH, jer se na svadbi kćerke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića približio Asimu Sarajliću, svjedoku u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi, objavio je portal „Pres medija“.

Sud BiH potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave i pranja novca.

Optužnicom se, između ostalog, tereti i za spornu kupovinu automobila marke „audi kju pet“, koji je Mehmedagić kupio gotovim novcem od Sarajlića.

Foto: pressmedia.ba

Sud BiH odbio je odrediti pritvor Mehmedagiću, te odredio mjere zabrane. Jedna od njih je i „zabrana kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima“.

Na svadbi kćerke predsjednika SDA, Osmanagić je prekršio mjere zabrane jer je prišao Sarajliću na udaljenost manju od 50 metara, a prema izjavama zvanica, u jednom momentu čak je sa njim i razgovarao.

– Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem – navedeno je u odluci koju je Sud BiH dostavio Mehmedagiću.

Tužilaštvo BiH se nije oglasilo u vezi sa ovim slučajem i ostaje da se vidi Da li će tražiti od Suda BiH da odredi mjeru pritvora Mehmedagiću.