Mehmedović pozvao na prekid pregovora sa EU, Srbe i Hrvate nazvao „genocidašima i UZP-ovcima“

201
Foto: Klix.ba

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović grubo je izvrijeđao Srbe i Hrvate u BiH nazivajući ih „genocidašima i UZP-ovcima“, te istakao da bošnjačke stranke treba da prestanu pregovare sa EU, a zvaničnici iz Brisela Oliver Varhelji, Johan Satler i drugi proglase nepoželjnim u BiH.

Mehmedović je na svom „Fejsbuk“ profilu objavio da je u BiH „briselski državni udar“ i da pregovore treba voditi samo sa SAD, kao i da se BiH „sprema kiparski model“.

– EU je preko svog komesara za proširenje, dogovarala državni udar u BiH – napisao je, između ostalog, Mehmedović, poznat po radikalnim probošnjačkim stavovima.

On je naveo i kako nije dovoljno što „Tužilaštvo BiH vodi istragu oko „rušenja ustavno-pravnog poretka“ kroz zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, već smatra da javnost treba da prisli Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu protiv zvaničnika Brisela i EU Olivera Varheljija, Johana Satlera i ostalih“.

Mehmedović je pozvao političke stranke u BiH da prekinu sve kontakte s EU dok Evropska komisija i Savjet Evrope ne daju svoj stav o ovome, da Varheljija i Satlera proglase nepoželjnim osobama i zatraže zatvaranje Kancelarije EU u BiH do okončanja istrage u Briselu ili smjene briselskih dipolomata upetljanih u rušenje ustavno-pravnog poretka u BiH.

On je pozvao Evropski parlament na posebno zasjedanje u vezi državnog udara kojeg je, kako je naveo, sprovodila EU, te naveo da to „nije igra ni Dragana ni Milorada, već EU“.

Ovakvi stavovi Mehmedovića posljedica su činjenice da u zemljama EU sve više sazrijeva saznanje kako bošnjački unitarizam razara BiH.

Mehmedović je jedan od osnivača SDA, ratni načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Nakon rata bio je ministar unutarnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a potom ministar transporta i komunikacija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Bio je i poslanik u Parlamentu FBiH i u dva mandata poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SIPA je Mehmedovića 2013. godine prijavila Kantonalnom tužilaštvu ZDK zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih materija, ali je Tužilaštvo odustalo od istrage.

U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje i oko 60 granata za bestrzajne topove.

Takođe, je u julu 2013. uhapšen zbog sumnji da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila na području opštine Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993.

SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela i izvještaj protiv Mehmedovića pod optužbama da je tokom hapšenja uticao i prijetio svjedocima i policijskim službenicima Sipe.

Mehmedović je tada osumnjičen da je planirao, naređivao i lično učestvovao u hapšenjima, pritvaranju i ispitivanju srpskih civila. Pored toga bio je osumnjičen i za nečovječno postupanje, zatvaranje, zastrašivanje i mučenja srpskih civila.

Mehmedović je, neposredno nakon rata, bio kum brojnim mudžahedinskim borcima i njihovim suprugama, mahom Bošnjakinjama, s područja Zeničko-dobojskog kantona i tako im omogućavao da steknu državljanstva BiH.