Mekjuen: Republika Srpska posvećena primjeni Dejtonskog sporazuma

9
Foto: SRNA

Republika Srpska posvećena je primjeni Dejtonskog sporazuma, a njegovi temelji još su dobri, ocijenio je direktor konsultantske kuće „Savjet za nacionalnu politiku“ i bivši američki kongresmen Robert Mekjuen.

Mekjuen je izrazio nadu da će u BiH biti sve više takvog rukovodstva koje odgovara svom narodu, a ne onima koji se nalaze u glavnim gradovima širom svijeta.

– U politici je uvijek pitanje neke vrste konflikta… Kada bi se profesionalne diplomate nekada sklonile sa puta, narod bi sam mogao prevazići određene probleme i doći do konačnog rješenja, kao što je učinjeno sa Dejtonskim sporazumom – rekao je Mekjuen, koji je šest mandata bio član Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je izjavio novinarima pred početak panel diskusije „Američka spoljna politika: Uloga Kongresa i lobiranje“ na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci da mu je bila privilegija da predstavlja Dejton u Kongresu i da su bili veoma optimistični o Dejtonskom sporazumu.

Kada je riječ o prijedlogu rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se raspravlja u Generalnoj skupštini UN, on je naveo da smatra da profesionalni političari i diplomate uvijek nađu nešto oko čega će se talasati i postojati neki vid trvenja.

– Ne mislim da će to imati neki trajan uticaj, već da je više samo da iritira. Ako uspiju to da donesu, u svakom slučaju imaće nešto drugo za godinu dana. Jednostavno, od toga žive – rekao je Mekjuen.

Panel diskusija na Fakultetu političkih nauka organizovana je za studente, a prorektor za ljudske i materijalne resurse na Univerzitetu u Banjaluci Dalibor Kesić rekao je da će to omogućiti studentima da direktno od nekoga ko je proveo mnogo godina u Kongresu SAD čuju kako funkcioniše odnos Kongresa i ostalih segmenata unutar SAD i kako Kongres kroji spoljnu politiku Amerike, a što ima uticaja i na ova područja.

Nakon predavanja predviđen je sastanak ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića i Mekjuena na Fakultetu političkih nauka.

Mekjuen je u Banjaluku doputovao na poziv Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.