Mihajlović: Na ljeto pripremni radovi za izgradnju hidroelektrana na Drini

34
Zorana Mihajlović/Facebook

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je danas u Loznici da bi već na ljeto mogli da počnu pripremni radovi za izgradnju tri hidroelektrane na gornjoj Drini, o čemu su izjavu o namjerama potpisali nadležni u Srbiji i Republici Srpskoj.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija kreće u energetsku tranziciju i proizvodnju električne energije iz drugih izvora, te podsjetila da je Srbija prebogata rijekama i da nema razloga da se ne iskoristi taj potencijal.

– Potpisali smo izjavu o namjerama sa Republikom Srpskom kako bismo gradili hidroelektrane na Gornjoj Drini. Pripremni radovi mogli bi da počnu već na ljeto da bi u narednih nekoliko godina mogli budemo bogatiji za potencijal i proizvodnju tri hidroelektrane – rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da je cilj Srbije da bude energetski stabilna i da se što više poveže sa regionom, jer je to osnova budućeg razvoja.

– Investitorima treba stabilnost u napajanju električnom energijom, a sve to omogućavaju novi kapaciteti koje ćemo napraviti – rekla je ona.