Milanović: Hrvatska treba da uzvrati na sankcije koje su SAD uvele Hrvatima

8
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, govoreći o izborima u Hrvatskoj i političkim protivnicima, komentarisao i Bosnu i Hercegovinu te sankcije nametnute nekim Hrvatima i poručio da će uzvratiti.

Milanović je kazao da njemu Milorad Dodik (predsjednik Republike Srpske) nije najbolji prijatelj, ali da mu je partner i da nema sa Dodikom fotografija koliko ima Andrej Plenković (hrvatski premijer) i Dragan Čović (predsjednik HDZ BiH), ali da sa Srbima treba sarađivati. Naveo je i da je Dodik zaista lider Srba u Bosni i Hercegovini.

Ali naveo je i da bi tražio nešto što Plenković, nije a to je „da se Hrvatima njihovo ugrabljeno pravo da biraju svog člana Predsjedništva vrati“.

– Jedino što lider hrvatske države mora na sebe preuzeti je da kaže „dosta je“. Bit priče je u tome da se treba izboriti da im se vrati oteto, ono što imaju prema Dejtonu, što se Plenković ne usudi napraviti, a ja ću napraviti odmah. Da ne ispadnem totalno senilan, radi se o sankcijama, jednostranim sankcijama SAD-a, ljudi kao kamilica, nebitni. Jedan jer je pomagao (bivšem hrvatskom generalu i ratnom zločincu Anti) Gotovini. Čovjek ne može van izaći. Što radi HDZ-ova vlast da se to makne – kazao je Milanović i dodao da Hrvatska ima pravo uvesti sankcije američkim ljudima iz sistema.

Na listi sankcionisanih od SAD-a od hrvatskih političara iz Bosne i Hercegovine nalazi se Marinko Čavara, bivši predsjednik Federacije BiH.