Milanović: Razgovor Dodika, Čovića i Izetbegovića, uz podršku tri predsjednika

15
Foto: Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da bi predstavnici konstitutivnih naroda u BiH trebalo da se sastanu sa njim, te predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ali da je prema toj ideji uzdržan lider SDA Bakir Izetbegović.

Milanović smatra da bi takav format susreta mogao da dovede do rezultata, dok pregovaranje putem “raznoraznih posrednika i ambasadora ne vodi nikuda” i BiH je “zakopalo u pijesak do vrata”.

Hrvatski predsjednik kaže da je o tome razgovarao prije dva dana sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Razgovarali smo o tome da za zajednički sto sjednu predstavnici konstitutivnih naroda u BiH – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, uz neku vrstu podrške mene, Vučića i Erdogana – rekao je Milanović novinarima u Delnicama.

Milanović kaže da je mislio da kontaktira Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju, dok Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.

– Ja ga ne napadam i prozivam, on mora da objasni zašto – rekao je Milanović.

On je ponovio danas da se sa Dodikom sastao kao sa predstavnikom srpskog naroda u BiH, ističući da su u Hrvatskoj neke stvari moguće, a u BiH nisu, prenosi N1.

– Dejton je stupio na snagu da bi se osigurao mir. Taj sporazum je linija preko koje se ne smije ići – poručio je Milanović.