Milić: Hitno potrebna bolja komunikacija različitih nivoa vlasti u BiH

12
Foto: Vlada Brčko distrikta BiH/Facebook

Komandant Kriznog štaba Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da hitno potrebno preduzeti korake da se osigura bolja komunikacija između različitih nivoa vlasti u BiH s ciljem razmjene podataka i postupanja po naredbama nadležnih kriznih štabova, jer se dešava da zbog takvih propusta građani trpe.

Milić je rekao Srni da zbog toga građani trpe i više nego što je potrebno i kao primjer naveo jučerašnji bezuspješan pokušaj preuzimanja dvojice građana Brčkog iz karantina na Bjelavama u Sarajevu.

On je istakao da su oni u taj karantin smješteni 5. aprila nakon što su avionom stigli iz inostranstva na sarajevski aerodrom, a naredbom Kriznog štaba distrikta i uz komunikaciju sa Federalnom upravom Civilne zaštite trebalo je da 10. aprila budu prevezni sanitetskim vozilom brčanskog Crvenog krsta u distrikt, gdje bi proveli ostatak perioda izolacije.

– Sve do ponoći smo pokušavali da riješimo ovaj problem na relaciji institucije BiH, federalne vlasti i Krizni štab Sarajevskog kantona, ali bezuspješno, uz različitu argumentaciju odbijanja da se ljudi preuzmu – objasnio je Milić.

Milić, koji je i gradonačelnik Brčkog, je napomenuo da je dogovor o preuzimanju bio postignut juče ujutro sa Federalnom upravom civilne zaštite i donesena je naredba o preuzimanju.

On je naveo da se Federalna uprava civilne zaštite sa tim saglasila i obezbijedila policijsku pratnju brčanskom sanitetu do granice distrikta, ali da uprava karantina nije pustila građane.

– Naš sanitet kao i federalna policija, koja je trebala da ih prati, od 17.00 do 23.00 časa su čekali da ih puste i na kraju su se policajci vratili u stanicu, a naš sanitet se prazan vratio u Brčko – pojasnio je Milić.

On je naglasio da će od nadležnih institucija u Sarajevu tražiti informaciju o razlozima takvog postupanja, jer se u suprotnom otvaraju vrata za spekulacije i različite interpretacije takvih postupaka.