Milić: Zaposleni u javnom sektoru neće moći obavljati funkciju poslanika

15
Foto: otisak.ba

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je danas Srni da od narednih lokalnih izbora više neće biti moguće da zaposleni u javnom sektoru istovremeno obavljaju i funkciju poslanika u Skupštini ili neku drugu javnu funkciju.

Milić je naveo da je članom 71 novog Zakona o radu, koji je usvojen na prijedlog Vlade, predviđeno da zaposlenom miruju prava iz radnog odnosa u slučaju izbora na neku javnu funkciju.

– To znači da je, u slučaju izbora na bilo koju javnu funkciju, dužan da podnese zahtjev za neplaćeno odsustvo, što do sada nije bio slučaj – naglasio je Milić.

On je dodao da Zakon predviđa mogućnost da radnik, osam dana od dana isteka mandata, podnese zahtjev za povratak na radno mjesto.

– Situacija u kojoj neko može istovremeno ubirati dvije plate u javnom sektoru trebalo bi da je iza nas, osim ako nekome ne padne na pamet da mijenja ovu odredbu zakona, što svakako ne bi smjeli dopustiti – istakao je Milić.

On je na naveo da posao u javnom sektoru i javna funkcija postaju nespojivi i razlog za sukob interesa, te upozorio da Zakon predviđa kaznene odredbe za poslodavca koji ne postupi u skladu sa članom 71.

Kazne iznose od 500 do 10.000 KM.