Milićević: Srbi iz Srbije i Republike Srpske jedni drugima nisu dijaspora

7
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srbi iz Republike Srpske i Srbije jedni drugima nisu dijaspora, niti ih Drina razdvaja, rekao je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i ukazao na paralelni pritisak na srpski narod.

– Nismo mi dijaspora jedni drugima, nikada Drina nije bila nešto što nas razdvaja, već kičma što nas spaja – rekao je Milićević i podsjetio da se nedavno u Republici Srpskoj sastao sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatanom Klokićem.

On je naveo da je sa Klokićem razgovarao o jačanju veze Srbije i Srpske, veze sunarodnika sa maticom.

– Još 2013. godine potpisan je jedan memorandum, koji je stvaranje mehanizma saradnje Srpske i Srbije u realizaciji tog cilja. Taj memorandum ćemo, nadam se, obnoviti u relativnom kratkom periodu – rekao je Milićević za TV „Hepi“.

Praveći paralelu između Srpske i Srbije i pritisku međunarodne zajednice prema njima, on je rekao da u Republici Srpskoj, odnosno BiH, postoji „jedan izaslanik Šmit“, koji pokušava da državnu svojinu prisvoji, zapravo da ona bude vlasništvo BiH i da njegova odluka ima zakonodavnu snagu.

S druge strane, kaže, na Kosovu i Metohiji postoji „jedan Kurti“ (premijer samoproglašenog Kosova), kojem niko ništa ne može, iako se tamo narušavaju elementarna ljudska prava i Srbi trpe teror.

Milićević je istakao da se Dodik zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i izvorni Dejton, a ne za modifikovani.

Komentarišući to što Hrvatska nedavno nije dozvolila da se u tu državu unesu srpski bukvari na ćirilici, poklon Srbije srpskoj djeci u Hrvatskoj za početak školske godine, i da je traženo plaćanje carine, Milićević je ocijenio da mu to liči kao „carina na ćirilicu“.

On je naveo da su 27. juna njegovi saradnici iz ministarstva pokušali da dopreme 300 bukvara do Knina i podijele mališanima, ali su zaustavljeni na granici i rečeno im je da će, pošto nisu prijavili da u kolima imaju knjige, morati da plate kaznu 1.000 evra, a ako žele da ih unesu, da odu do Šibenika i plate carinu.

On je istakao da je to stvar dobrosusjedskih odnosa i da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić svakome u regionu pružaju ruku i žele da ojačaju regionalnu saradnju.

Milićević je ukazao da, dok Srbija vodi takvu politiku, postoji spoljni pritisak na nju da prizna samoproglašeno Kosovo i uvede sankcije Rusiji, ali da treba otvoreno sagledati i pritisak koji trpi i iz regiona.