Dodik: Nećemo se sastati sa Pičom koji je Srpsku bombardovao osiromašenim uranijumom

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se izabrani predstavnici Srpske neće sastati sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stjuartom Pičom pri njegovom dolasku u Banjaluku, jer je bio komandant NATO-a krila i bombardovao Srpsku osiromašenim uranijumom.

– Taj Pič danas dolazi ovdje da nam kaže „širim demokratiju“. On je demokrata, a prije toga je bacao bombe sa osiromašenim uranijumom – istakao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske.

Dodik je rekao da očekuje da će Pič u Banjaluci razgovarati sa predstavnicima određenih medija, određenim nevladinim organizacijama i predstavnicima opozicije Srpske „ukoliku budu smjeli da se nađu s njim“.

– Juče su me pitali, kako ćemo, šta ćemo. Rekao sam da ne dolazi u obzir nijedna javna ustanova. Može da se sretne s kim hoće u kafani – naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da na niovu BiH ne postoji državna koalicija već partnerstvo koje nije obavezno bilo čime.

– Ne postiji državna koalicija niti je BiH država u smislu kako oni žele da kažu. Ona je državna zajednica. Ona ima sav međunarodni suverenitet međunarodnog karaktera, a na unutrašnjem planu Republika Srpska je država, više nego BiH – istakao je Dodik

Odgovarajući na pitanje o EU putu BiH, Dodik je rekao da BiH može da ima samo put u kojem i Republika Srpska učestvuje.

– Ako nema nas, nema puta. Ne da nema puta, nego nema ni BiH – rekao je Dodik i dodao da se BiH samo održava i čuva pod pritiskom Amerikanaca i Britanaca.