Dodik: „Oluja“ je bila pogrom, ali Srbi nisu nestali

131
Foto: SRNA

Hrvatska akcija „Oluja“ je pogrom, zločin, genocid, etničko čišćenje, ali Srbi nisu nestali, rekao je večeras srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Nas su pobili Hrvati, i u Drugom svjetskom ratu i u ovom posljednjem. Pobijeni smo, nestali smo, to je bila politika Franje Tuđmana – rekao je Dodik u Novom Sadu, na obilježavanju 27 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“, u kojoj je protjerano 250.000, a poginulo više od 1.880 Srba.

On je istakao da su nestali Srbi iz Krajine, ali da svoj zavičaj nose u srcima, žive ga danas u Srbiji.

– Nema raja bez rodnoga kraja, tako je istinita pjesma – rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Dodik je napomenuo kako hrvatska država nikada nije vratila imovinu koju je trebalo da vrati Srbima koji su tamo živjeli, a to joj nije tražila ni EU.

– To je bila otimačina – istakao je Dodik i dodao kako Srbi koji žive u Hrvatskoj imaju težak život.

Dodik je istakao da je Srbija danas naš zavjet slobode, te podsjetio na riječi predsjednika Aleksandra Vučića da neće Srbija dozvoliti novi pogrom, a primjetio je i da su počeli to ozbiljno da shvataju.

On je istakao da se „Oluja“ neće zaboravi, napomenuvši da nije bilo Vučića prije devet godina to bi otišlo u zaborav.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Dodik je istakao da je u Republici Srpskoj ima 56.000 Srba iz Krajine, te da će jednog dana kao rezultat svih srpskih stradanja morati da dođe srpsko jedinstvo, da Srpska i Srbija odbrane naš identet.

– Ne smijemo dozvoliti da sa nama upravljaju, moramo da se okupimo – istakao je Dodik i naglasio da to okupljanje bude oko državnog rukovodstva Srbije i Srpske.

On je naglasio da kolona neće biti ako Srbija bude jaka, a istakao je i značaj slobode, koje nema ako nema države.

Dodik je u svom obraćanju naglasio kako nigdje na prostoru u bivšoj Jugoslaviji Srbi nisu organizovali logore.

– Mi hoćemo mirno da živimo – istakao je Dodik i naglasio da on ne mrzi nikoga, ali je biran u ime naroda da brani srpski indentitet i snagu bez obzira na sankcije.