Dodik: Pad bruto domaćeg proizvoda 3,3 odsto

15
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je bruto domaći proizvod (BDP) u Republici Srpskoj od 1. januara do 30. juna pao za 3,3 odsto i poručio da je ekonomska situacija održiva, iako složena, te da su mjere koje je Vlada ranije preduzela dale rezultate.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska planirala povećanje BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini, te da pad uzrokuje bitne poremećaje u ekonomiji.

– Industrijska proizvodnja je pala za 6,8 odsto za prvih šest mjeseci, dok je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske od januara do maja manja za 12,3 odsto. Manji su i uvoz i izvoz, a pokrivenost uvoza izvozom je na nivou od 75 odsto – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Prema Dodikovim riječima, Srpska je uspjela da sačuva prosječnu isplaćenu platu u maju na 950 KM.

– Danas smo isplatili penzije za koje je bilo potrebno ukupno 96 miliona KM i ta penzija ima elemente povećanja u odnosu na prošlu godinu – poručio je Dodik.

On je naglasio da Srpska ostaje stabilna što se tiče ukupnog duga, koji iznosi 5,4 milijarde KM ili 47,3 odsto BDP-a, dok javni dug iznosi 4,3 milijarde KM ili 37,3 odsto BDP-a.

– Vlada Srpske je kreirajući određene politike održala finansiranje i likvidnost budžeta koja je sada osigurana i mi nemamo problema sa budžetom i nećemo ga imati ni u narednih nekoliko mjeseci ukoliko situacija ne bude dramatično drugačija – naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da i Republika Srpska, putem kreiranja određenih linija, kao što je bio slučaj sa Kompenzacionim fondom i Garantnim fondom, mora nastaviti da obezbjeđuje sredstva kako bi pomogla određene sektore privrede.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je ugostiteljstvo veoma ugroženo, kao i da prerađivačka industrija bilježi pad, što govori o tome da je potrebno kroz budžet rješavati i goruće probleme tih sektora djelatnosti.

– Neće biti moguće pokriti sve gubitke, ali moramo doprinijeti da se održe radna mjesta – rekao je Dodik i dodao da je u proteklim mjesecima pandemije virusa korona u Srpskoj bez posla ostalo oko 4.000 radnika.

Konferencija za novinare nakon sjednice IK SNSD#RTRS #RTRSVijesti

Posted by RTRS vijesti on Friday, July 10, 2020