Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije

9
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je ministra odbrane i potpredsjednika Vlade u tehničkom mandatu Miloša Vučevića za kandidata za predsjednika nove Vlade Srbije.

– Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 3. i člana 127. stav 1. Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 98/2006), člana 18. i člana 24. stav 3. Zakona o predsedniku Republike („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 111/07), a posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, donosim:

Odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.

Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije. Predlažem Miloša Vučevića za kandidata za predsednika Vlade Srbije – objavio je predsednik Aleksandar Vučić na Instagramu.

Aleksandar Vučić je ranije danas najavio da će saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije i da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem i potpredsjednikom SNS-a Sinišom Malim.

Biografija

Vučević je pravnik i bio je gradonačelnik Novog Sada od 2012. do izbora za ministra odbrane i potpredsjednika Vlade 2022. godine. Član je SNS od 2008. godine, te njen potpredsjednik od 2016, a predsjednik od 2023. godine.

Rođen 1974. godine u Novom Sadu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu 1999. godine. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavio od 1999. do 2012. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji, a istovremeno gradi političku karijeru.

Predsjednik je Gradskog odbora SNS Novi Sad, a za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine i treći put, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Član je SNS-a od 2008. godine, a potpredsjednik od 2016. godine, dok od maja 2023. obavlja funkciju predsjednika SNS-a.

Na mjesto ministra odbrane i potpredsjednika Vlade izabran je 2022. godine.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine, te iste godine i nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrijednosti života u Novom Sadu.

Godine 2016, te vrijednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je priznanja „Bela golubica“ u okviru programa „Tesla Global foruma“.

Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena.

Govori engleski jezik. Oženjen je i otac dva sina.