Milovanović: Nema mjesta panici, opada dotok vode iz svih pravaca u slivu rijeke Drine

9
Foto: SRNA

Direktor „Voda Srpske“ Miroslav Milovanović izjavio je danas da u Semberiji nema mjesta panici jer je opao dotok vode iz svih pravaca u slivu rijeke Drine, a najavio je i da bi početkom sljedeće građevinske sezone trebalo da počne izgradnja Drinskog nasipa dužine oko 2,8 kilometara od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave Janja.

Milovanović je rekao da je tenderski postupak za izbor izvođača za izgradnju prve faze Drinskog nasipa u završnoj proceduri i da očekuje da će to uskoro biti završeno.

Milovanović, koji je sa resornim ministrom Savom Minićem i vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milanom Novitovićem obišao ustavu Janja, rekao je da je vodostaj Drine oko 500 centimetara, što je granica na kojoj se uvodi vanredna odbrana od poplava koja je na snazi.

On je dodao da će u narednim satima odlučiti da li će biti ukinuta ta mjera, a to zavisi od toga da li će nivo rijeke opadati.

– Za sada na ustavi u Janji iznosi 548 centimetara. Sačekaćemo nekoliko časova, da li će stagnirati ili će ići ka dole. Građani u ovom trenutku mogu da odahnu jer je dotok vode iz svih pravaca u slivu Drine značajno opao i nema mjesta nikakvoj panici – rekao je Milovanović novinarima.

On je zahvalio saradnicima, ministru, jer su imali kvalitetnu saradnju od kako se krenulo sa procjenama, pa dodao da će tokom sutrašnjeg dana imati totalno relaksiranu situaciju.

– Naša obaveza je da unaprijed pripremimo građane da spremno dočekaju neku elementarnu nepogodu – pojasnio je Milovanović.

On je podsjetio da su stanovnici Semberiji, kao i cijele Republike Srpske imali ogromne probleme 2014. godine kada su se dogodile katastrofalne poplave, istakavši da sada situacija nije ni blizu toga.

– Ali, nivo rijeke Drine na našoj ustavnoj građevini bio je samo 70 centimetara manji nego 2014. godine. U međuvremenu su urađeni mnogi hidrotehnički objekti u Semberiji, obaloutvrda na Olovom polju dužine tri kilometra – rekao je Milovanović.

Značajno je to, kaže, što je urađeno u saradnji sa Vladom Srbije koja je omogućila i dozvolila u koordinaciji sa Vladom Srpske da Javna ustanova „Vode Srpske“ ugovori sa izvođačima čišćenje riječnog korita u samoj zoni Pavlović mosta koji je napravio veću propusnu moć da Drina može brže i lakše do rijeke Save, što se ovaj put desilo.

– Niz pozitivnih efekata su doveli do toga da nismo imali nikakve probleme – istakao je Milovanović.

On je podsjetio da je Vlada poslije poplava 2014. godine imala pokušaj izgradnje Drinskog nasipa i obezbijedila više od 20 miliona dolara, te izvršila projektovanje trase zajedno sa ljudima iz Srbije jer je pogranična rijeka.

– Onda nam se desila situacija da jedan broj građana iz nekoliko mjesnih zajednica, između ostalih i Janje, nije dozvolio da se gradi Drinski nasip na definisanoj trasi. To je osnovni razlog zbog čega 2014. godine to nije urađeno, a imali smo obezbijeđen novac – pojasnio je Milovanović.

Taj novac, dodao je, ostao je u Semberiji i njime je, pored ostalih objekata koji su rađeni, napravljena i obaloutvrda u Olovom polju.

Na konstataciju da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrovića danas nije sa njima u Janji, Milovanović je napomenuo da ga je zvao jutros kada je od saradnika dobio informaciju da je nivo rijeke Drine na granici od 500 centimetara kada se treba uvoditi vanredna odbrana od poplava.

Nije mu se javio na telefon, ali jem kaže, stupio u kontakt sa Petrovićevim šefom kabineta i prenio da je želio da sa saradnicima doći u Gradsku upravu kako bi se pripremili na eventualne vanredne okolnosti.

– On je ignorisao te pozive, nisam ga uspio vidjeti – rekao je Milovanović, te dodao da nije želio da ga dalje moli i ponovo zove.

Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović sastali su se tehničkim osobljem „Voda Srpske“ kod vodoprivrednog objekta u Janji, mjesnoj zajednici gdje se protekle noći u vikend-naselju iz korita djelimično izlila Drina.