Milunović: Nije tačno da su radnici obmanuti

23
Foto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović na vanrednoj konferenciji za medije demantovao je navode pojedinih medija o strukturi najniže plate u Srpskoj.

On je rekao da nije tačno da su radnici obmanuti i da nisu tačni navodi da su u iznos najniže plate uračunati topli obrok, prevoz i dnevnice.

– U Republici Srpskoj 520 KM je najniža plata. Za 20 maraka je veća nego u Srbiji – dodao je on.

On je dodao da se izvinjava ukoliko je neko od njegovih saradnika dao tumačenje da su dnevnice, topli obrok i prevoz bili sastavni dio najniže plate.

– Ukoliko mi bilo ko pruži dokaze da je neko od mojih saradnika pogrešno protumačio zakonske odredbe ili obmanuo javnost da u sadržaj najniže plate ulaze topli obrok, prevoz i dnevnice molim da mi te dokaze dostavi i ja ću u skladu sa zakonom protiv takvog zaposlenog preduzeti mjere – naglasio je Milunović.

On je podsjetio da je najniža plata do 2016. godine bila uređena Opštim kolektivnim ugovorom, a od tada je Zakonom o radu predviđeno da Vlada svake godine donosi odluku o njenom iznosu na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta.