Minić: Institucije Republike Srpske neće dopustiti oduzimanje imovine

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić poručio je da je nedopustivo da se stranci upliću u domaću politiku i pokušavaju da oduzmu imovinu Republici Srpskoj, ističući da institucije Srpske to neće dopustiti.

– Ministarstvo je nadležno za šume, vode, poljoprivredno zemljište i to smo uknjižili na Republiku Srpsku – rekao je Minić.

On je naglasio da je nedopustivo i da nelegalni visoki predstavnik donosi akt kojim se derogira najozbiljnije pravo, a to je pravo vlasništva.

– Ne znam zašto nas tjeraju stalno do te zadnje linije gdje ćemo morati radikalno da odreagujemo i gdje ćemo morati ući u neke političke procese da zaštitimo Republiku Srpsku – izjavio je Minić za ATV.

On je dodao da bez imovine nema ni Republike Srpske i da to republičke institucije neće dozvoliti.

Minić je ukazao na to da bi ambasadori u jednoj zemlji trebali biti od pomoći i koristi, rado viđeni, ali da se pojedini ambasadori u BiH direktno bave politikom i da se njihov mandat svodi na stvaranje političke krize.

On je ocijenio nedopustivim i da britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli piše uredniku ATV-a i komentariše trivijalnu stvar, ali da to govori o njemu koliko vrijedi i čime se bavi.

Govoreći o smjenama u šumskim gazdinstvima, Minić je naveo da je to jedna od mjera da bi preduzeće „Šume Republike Srpske“ pozitivno poslovalo.

Resorni ministar je istakao da je važna cjelovita primjena informacionog sistema, veća kontrola, transparentnost ugovora i konkurentna cijena drvno-šumskih sortimenata.

– Ne možemo imati drvno-šumski sortiment koji košta 120 ili 130 KM po kubiku sa javnim preduzećem, a na slobodnom tržištu je 260 ili 270 KM, i onda neko kaže, zbog ove najniže cijene rada – ja ću otići u Federaciju BiH. Izvolite, ali ovdje imate nešto duplo jeftinije – rekao je Minić.

On je dodao da će nastaviti da traži odgovornost za svaki loš rezultat.