Minić: Veće posljedice obilnih padavina spriječene preventivnim mjerama

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je večeras da prilikom nedavnih obilnih padavina nije bilo većih posljedica zbog preduzetih preventivnih mjera, kao i do sada realizovanih projekata vodozaštite.

– Napravili smo odličan potez u smislu blagovremenog obavještavanja i najavljivanja, kao i dizanja svih resursa u stanje pripravnosti kako bi odregovali – rekao je Minić.

On je napomenuo da je neophodan informacioni sistem koji će sve to pratiti i tačno aktivirati svaki dio sistema koji u određenom momentu treba da odgovori.

Minić je rekao za RTRS da drinski nasip na područiju Bijeljine još nije završen, jer mještani dva-tri sela nisu bili zadovoljni trasom nasipa, dodajući da za koji dan počinju radovi na novih 2,8 kilometara tog nasipa.

Govoreći o padavinama i vodostajima na području Bijeljine, on je naveo da se radilo o nivou 70 centimetara manjem nego 2014. godine, ali da se šteta tada i sada uopšte ne može porediti upravo zbog radova izvršenih na vodozaštitnim projektima, što je omogućilo da se situacija kontroliše.

– Sredstva koja su bila predviđena za uređenje i obalozaštitu rijeke Drine nisu otišla iz Bijeljine, već su, između ostalog urađene propusnosti kanala, nekoliko vodotehničkih objekata i najniže kote su zaštićene – rekao je Minić.

On je dodao da se sinhronizovano vodila aktivnost i sa rukovodstvima hidroelektrana na Drini o količini propusta vode.

Minić je najavio da će Vlada Srpske na jednoj od narednih sjednica donijeti odluku o angažovanju još nekih sredstava za ono gdje bi mogli biti eventualni propusti da je bio veći vodostaj.

On je rekao da se to podrazumijeva za slivove rijeka Drine i Bosne na području gradova Prijedor i Gradiška.

Minić je istakao da je potrebno izgraditi i nasip u dužini od 500 metara na području Karakaja, čiju izgradnju je tražilo stanovništvo koje je bilo pogođeno poplavom, dodajući da ne može precizirati kada će početi njegova izgradnja.