Minić: Zamjena sudije i predmet protiv Dodika – čista politika

0
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ocijenio je da je na današnjem pretresu u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na kome je zamijenjen sudija, riječ o čistoj politici.

– Nečuveno je da sudija, pozivajući se na evropske konvencije o ljudskim pravima, želi da pročita optužnicu kao da bi optuženog upoznala zbog čega je optužen, dok imamo dva optužena. Danas je bilo klasično suđenje u odsustvu (vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika“) Milošu Lukiću, što je protiv svih procesnih pravila“, rekao je Minić novinarima u Sarajevu.

Minić je rekao da je prilikom čitanja optužnice pročitano i ime Lukića, na šta je sudija rekla da se preskoči taj dio, što je nečuveno u krivičnopravnom postupku i nedostatak elementarnih stvari.

– Podnesen je zahtjev odbrane za izuzeće. Do tog momenta smo bili u sudnici, gdje je navedeno nekoliko razloga koji su se tačno vidjeli, i ta direktiva da se pročita optužnica – rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, sam predsjednik Dodik je iznio da je sudija Sena Uzunović obavljala političku funkciju, da je bila pomoćnik ministra u Vladi Federacije BiH.

On je istakao da ima informaciju da je sudija dobila stan, što će odbrana nakon provjeravanja te informacije dostaviti kao jedan od argumenata za izuzeće.

– Ono što je još veći paradoks, stojimo ispred Suda čiji je predsjednik (Ranko Debevec) uhapšen zbog svih mogućih nedjela koja se odnose upravo na pravično postupanje ovakvih institucija koje treba da se bave pravosuđem – rekao je Minić.

– Ovo suđenje više nema apsolutno veze sa pravom, pravnim normama, niti zakonom o krivičnom postupku, pogotovo imajući u vidu da je krivični postupak BiH, koji se donosi u parlamentu, derogiran odlukom nelegalnog predstavnika, njegovim ukazom je napravljena ova optužnica po kojoj danas sudi novi sudija i samo se žuri – rekao je Minić.

Minić je pozvao medije i pravnike da se uključe u ovaj proces, jer je riječ o budućnosti ljudi koji žive u Republici Srpskoj.