Ministar spoljnih poslova Austrije: Ukrajini ne bi trebalo biti ponuđeno članstvo u EU

81
Foto: Georg Hochmuth/APA/dpa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg smatra da Evropska unija ne bi trebala ponuditi Ukrajini da bude njena članica.

Kako je objavio list „Pravda“, ovo je prošle sedmice izjavio na Evropskom medijskom samitu. Zagovornik je što bliskije saradnje između Unije i Ukrajine, ali trenutno ne smatra da to treba biti u obliku članstva Ukrajine u EU.

Austrijski portal „Hojte“ izvijestio je da je Šalenberg pri stavu da ova država treba biti dio ekonomske zone EU ili da se zadrži njen status kvo. Kao razlog zašto Ukrajina u junu ove godine ne bi trebala dobiti status kandidata za članstvo istakao je to što države Zapadnog Balkana pregovaraju za članstvo.

Ukrajina već duže vrijeme poziva EU da je primi u članstvo, a ti pozivi su još glasniji i intenzivniji nakon početka ruske intervencije. S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da njegova država strahuje zbog bliskih odnosa Ukrajine i Zapada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je podnio aplikaciju ove zemlje za članstvo. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da želi da Ukrajina postane članicom, prenosi „Džeruzalem post“.