Miroslav Mika Antić – vječiti dječak srpske literature

77
Foto: Miroslav Mika Antić

Pjesnik i pisac Miroslav Mika Antić (1932-1986), „vječiti dječak“ srpske literature, izuzetan liričar i inventivan pjesnik za najmlađe, koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka, rođen je 14. marta 1932. godine.

Antić je u rodnom Mokrinu pohađao osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije u Beogradu. Živio je u Novom Sadu.

Prije nego što je postao poznat, Antić bavio se raznim poslovima – bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu… Osim pisanja bavio se i slikarstvom, žurnalistikom i filmom.

Bio je urednik lista „Ritam“ i „Dnevnik“ u Beogradu, te „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu.

Za 35 godina stvaralaštva Mika Antić objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima „Sveti pijesak“ i „Doručak sa đavolom“. Napisao je zbirke pjesama: „Ispričano za proleća“, „Plavo nebo“, „Roždestvo tvoje“, „Psovke nežnosti“, „Garavi sokak“, „Koncert za 1001 bubanj“ i „Kikinda“.

Poznat je po pjesmama za djecu: „Plavi čuperak“, „Posljednja bajka“, „Nasmejani svet“, „Šašava knjiga“, „Prva ljubav“ i „Svašta umem“. Takođe, napisao je radio drame „Otužni marš“ i „Povečerje“.

Miroslav Mika Antić umro je 1986. godine.