Mitropolija: Đukanović uznemirava i dijeli građane

19
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je večeras da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zloupotrebljava funkciju kako bi uznemiravao i dijelio građane.

Mitropolija se oglasila povodom izjave Đukanovića da tokom sedam mandata na poziciji premijera „nije služio nekoj vjerskoj zajednici, nije se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju, niti raspoređivao svoje prijatelje vjerske fanatike na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavi kao eksperte“.

Iz Mitropolicije naglašavaju da uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsjednik.

– Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore – ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije dodaju da bi to šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim vjerskim obredima trebalo da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve.

– Međutim, dok je taj građanin predsjednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vrijeđa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima – navodi se u saopštenju Mitropolije.

U saopštenju se naglašava da je Đukanović prethodne godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog Ustava, kada je namjeravao da uređuje unutrašnje ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.

– Kako ne vidi, da kada se god dohvata crkvenih tema i dilema, on lično i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube povjerenje naroda? Funkciju predsjednika „svih građana“ koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovjek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i dijelio građane – ukazuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije navode da nije ni lijepo ni vaspitano da Đukanović svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u vjerskim obredima.

– Pitamo se, od koga je usvojio rječnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih „lizanjem kašike“ i „povlačenjem po podu“? Takav rječnik ne priliči ozbiljnim ljudima – ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije pitaju Đukanovića, ako nema ličnog poštovanja prema stvarima koje ne poznaje, zar u njemu ne postoji bar trunka pijeteta prema crnogorskoj istoriji u kojoj su obredi o kojima ovako nepristojno govori, bili nadahnuće generacijama naših predaka.

– Ovakvi nedolični izrazi ne vrijeđaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin – ukazali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.