Mitropolit Amfilohije: Izbezumljena vlast hoće da otima svetinje

6
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Povodom dolaska moštiju Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog u podgorički saborni hram Vaskrsenja Hristovog, Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros u ovom hramu sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon svetog pričešća mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Arsenije izuzetna ličnost, onaj koji je ponio krst Hristov, na kome su se ostvarile Gospodnje riječi: Ako mene goniše i vas će goniti.

– I on je gonjen i progonjen, već i kao arhiepiskop žički, kada je zgonjenja i stradanja Crkve Božije morao da pređe iz Žiče u Peć i da tamo sagradi crkvu Svetih apostola i Svetoga Vaznesenja, na temeljima drevne crkve iz 5-6. vijeka. To njegovo djelo je ostalo živo svjedočanstvo, evo, do naših vremena. A i njegovo stradanje – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

I manastir Crnča, u kojem se upokojio, i Pećka Patrijaršija, rekao je mitropolit rušeni su i razarani kroz istoriju.

– I njegov grob je stradao u Pećkoj patrijaršiji, pa je u 18. vijeku morao da bude prenesen i sakriven u ove naše krajeve, u manastir Dovolju – rekao je vladika.

Govoreći o svetiteljevom stradanju kroz vijekove, mitropolit Amfilohije je naglasio da je došao u Podgoricu da nas blagoslovi i utvrdi u vjeri u živoga Boga.

– Da svojom ljubavlju, i do smrti i poslije smrti, u nama utvrdi ljubav prema živome Bogu i jednih prema drugima – tu vječnu ljubav, bogoliku, hristoliku ljubav, bogočovječnu ljubav, nebesku ljubav – poručio je mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je Sveti Arsenije došao da posvjedoči Boga i onima koji su u naše vrijeme otuđili od Boga i od Crkve, koji su u naša vremena ubijali njegove nasljednike episkope i sveštenike.

– I daj Bože da se opamete oni koji progone Crkvu Božju, koji su izbezumljeni, koji hoće da otimaju svetinje Božje. I daj Bože da Gospod urazumi i one koji su sada na vlasti da ne otimaju svetinje, da se i oni vrate svetinji Božjoj, Crkvi Božjoj koja ovdje postoji vijekovima – poručio je vladika Amfilohije.

Mošti Svetog Arsenija biće vraćene u manastir Ždrebaonik.