Mitropolit Ilarion: Ono što se dogodilo u Crnoj Gori je sramota

14
Foto: hramsvetogsave.rs

Ruska pravoslavna crkva može da ima samo negativnu reakciju na događaje u Crnoj Gori u vezi sa pokušajima ometanja ustoličenja Njegovog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, izjavio je predsjedavajući Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion.

– Kada vidimo kako u Crnoj Gori srpski patrijarh (Porfirije) i mitropolit (crnogorsko-primorski Joanikije) slijeću helikopterom (na Cetinje), a ispred njih nose štitove da ih ne bi pogodili snajperisti – onda mislim da u našoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi može biti samo takvo reagovanje – rekao je mitropolit Ilarion za Sputnjik.

Mitropolit Ilarion je naveo da mu je veoma drago što se program „Crkva i svijet“ na televiziji „Rusija 24“ gleda u Crnoj Gori i što crnogorski predsjednik Milo Đukanović prilično obraća pažnju na njegove izjave na televiziji.

Đukanović je optužio je Rusiju za „otvoreno miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore i agresiju uz pomoć RPC i Srpske pravoslavne crkve (SPC)“.

Iz Đukanovićevog kabineta je u nedjelju, 19. septembra, saopšteno da se mitropolit volokolamski Ilarion u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ „miješao u unutrašnje poslove Crne Gore“.

Prethodno je u programu „Crkva i svijet“ na ovoj televiziji mitropolit Ilarion Đukanovićeve postupke nazvao „sramotom Crne Gore“, uključujući i pokušaje ometanja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Na Cetinju je 4. i 5. septembra došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija i policije. Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savjetnik crnogorskog predsjednika za bezbjednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je za nasilne proteste okrivio Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića. Mitropolit Joanikije takođe je optužio Đukanovića za organizovanje protesta.