Mitropolit Joanikije: Crna Gora treba da pamti stare osveštane veze sa Rusijom

3
Foto: mitropolija.com

Crna Gora treba da pamti stare osveštane veze sa Rusijom i ne treba da ih zaboravlja, a time se ne promoviše nikakva politika, nego bratska ljubav, rekao je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na molitvenoj proslavi Petrovdana u Cetinjskom manastiru.

Vladika Joanikije je održao sabornu besjedu povodom ovog velikog hrišćanskog praznika i dolaska mitropolita kemerovskog i prokopijevskog Aristarha iz Ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da je mitropolit Aristarh učinio mnogo za povezivanje Crne Gore sa Eparhijom na čijem je čelu.

– Naša Cetinjska bogoslovija se pobratimila sa bogoslovijom u njegovoj Mitropoliji. Iako je naš dragi vladika u dalekom Sibiru svojom ljubavlju je učinio njegov narod i njegovu eparhiju nama veoma bliskom, i to je velika radost. Iz hladnog Sibira došla nam je toplina vjere i ljubavi, dobrote i bratskog osećanja, koje ne mogu razdvojiti nikakve granice, jer u vjeri granica nema – rekao je mitropolit Joanikije.

Foto: mitropolija.com

On je naveo da je posredstvom mitropolita Aristarha i ambasadora Vladislava Maslenikova u Crnoj Gori prisutna i ruska država i Ruska pravoslavna crkva.

– Crna Gora treba da pamti stare osveštane veze sa Rusijom i ne treba da zaboravlja i mi time ne promovišemo nikakvu politiku, nego promovišemo bratsku ljubav i obnavljamo pamćenje. Na takav način gradimo i budućnost – poručio je mitropolit Joanikije.