Mitropolit Joanikije: Važno zajedništvo pokazano u borbi za svetinje

42
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je vjernicima u Nikšiću da je bilo važno njihovo zajedništvo kada su proteklih mjeseci dijelili zabrinutost i nevolje, kada su bili ugroženi i gonjeni i branili svoje svetinje.

Mitropolit Joanikije je u besjedi nakon liturgije u Sabornom hramu rekao da se ta zabrinutost, preko zajedništva u Hristu, pretvarala u radost, snagu i pobjedu.

– Mnogo važno je bilo i što smo svi zajedno podijelili tugu kada su odlazili najveći iz roda našeg, počev od patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladika Atanasija i Milutina – naglasio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je rekao da je to što je postavljen na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog prevelika dužnost koje se ne bi smio prihvatiti bez podrške cijelog naroda, niti da je bilo ikakve podijeljenosti u Svetom arhijerejskom saboru po tom pitanju.

On je, o izboru svog nasljednika na mjestu vladike budimljansko-nikšićkog, rekao da je episkop Metodije duhovno čedo mitropolita Amfilohija, na kome počiva i blagoslov svetopočivšeg patrijarha SPC Pavla.

Vladika Metodije je u besjedi rekao da je malo vladika spremnih da „po Božijoj promisli, a ne po ljudskoj mjeri, sjednu na tron cetinjskih mitropolita“.

– I nigdje ovih malo dana koje sam, kao arhijerej, gledao po ostalim pomjesnim crkvama i eparhijama, nisam sreo ni vidio ovako divan saborni, liturgijski, jevanđeljski i hrišćanski odnos u ljubavi između episkopa i njegovog naroda – rekao je episkop Metodije.

On je poručio da svi oni koji hode za njim moraju da pokažu makar onoliko hrabrosti koliko je narod u Crnoj Gori pokazao svim okolnim narodima, posebno prošle godine, hodeći za Hristom i uzevši krst svoj.

Ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas se okupio veliki broj vjernika kako bi pozdravio novoizabrane mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.