Mitrović: Do kraja naredne godine moguća rekonstrukcija mosta Novi Grad-Dvor

53
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Rekonstrukcija mosta Novi Grad–Dvor koji je namijenjen za promet teretnog saobraćaja i kategorisan kao granični prelaz između BiH i Hrvatske u najboljem slučaju mogla bi biti završena do kraja naredne godine, rekao je Srni ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara jednoglasno utvrđen prijedlog osnova i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad-Dvor.

Mitrović je napomenuo da će Ministarstvo na čijem je čelu uputiti ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH, koje treba da odobriti da se vode pregovori oko usaglašavanja ovog sporazuma, da bi definisali sve njegove elemente i usvojili sporazum o rekonstrukciji mosta na Savjetu ministara.

– Za ovu rekonstrukciju postoje obezbijeđena sredstva i finansiranje ide 50 odsto BiH, 50 odsto Hrvatska, a procijenjena vrijednost rekonstrukcije je oko dva miliona KM – rekao je Mitrović.

Mitrović je napomenuo da će se upravo zbog situacije u kakvoj se most nalazi morati raditi i projekat rekonstrukcije, tako da bi nakon toga mogao da se raspiše tender za izvođenje rekonstrukcije.

– Trenutno most ne može služiti za promet teretnog saobraćaja i ovo su pretpostavke kako bi u narednom periodu most bio oslosobljen za to, a tako je u principu i kategorisan ovaj granični prelaz između BiH i Hrvatske – napomenuo je Mitrović.

Mitrović je očekuje da bi u najboljem slučaju ovaj most mogao da posluži namjeni za koju je planiran krajem iduće godine.

– Mislim da je to realno, ali isto tako može se očekivati da to potraje duže, s obzirom na to kako funkcionišemo – rekao je Mitrović, te kao ilustraciju naveo da je ovaj prijedlog danas jednoglasno usvojen i bez mišljenja Ministarstva finansija i trezora, dok je na prethodnim sjednicama skidan sa dnevnog reda zato što nije bilo tog mišljenja.

Realizacija ovog projekta omogućiće nesmetan i kontinuiran transport putnika i robe, te vraćanje u punu funkciju graničnog prelaza za međunarodni robni transport.

BiH će novac za realizaciju ovog projekta obezbijediti na osnovu odluke o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, kojom je regulisano da će se 70 odsto sredstava usmjeriti na razvoj transporta u BiH.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar komunikacija i transporta.