Mitrović: Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

5
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar komunikacija i transporta Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da na izgradnji prvog auto-puta koji će spojiti Beograd i Sarajevo postoje zastoji i da treba intenzivirati radove.

– Za gradnju auto-puteva su nadležni entiteti, a u ovom slučaju dobrim dijelom to je obaveza Federacije BiH. Republika Srpska je u dosta boljoj situaciji, jer je urađena eksproprijacija cijele trase od Rače do Bijeljine, a radiće se i od Brčkog prema Vukosavlju – istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, most na Rači trebalo bi da bude završen za dvije do dvije i po godine, gdje će biti zajednički prelaz, a finansiraće ga, kao i most, Srbija.

Sumirajući razgovore koje je nedavno imao sa kolegama iz Srbije i Hrvatske o temi infrastrukturnog povezivanja regiona i sanacije mostova koji su spona sa tim zemljama, Mitrović je rekao za Glas Srpske da je saradnja te vrste prioritet.

– Potrebno je povezati infrastrukturu sa zemljama regiona da bismo olakšali i ubrzali promet robe i putnika. Riješili smo probleme u vezi sa gradnjom prelaza kod mosta Bratoljub, koji je izgradila Srbija, a novac za prelaz odobrili smo na prvoj sjednici Savjeta ministara, što nije uradio prethodni saziv – naveo je Mitrović.

On je dodao da i transportna zajednica zagovara da zemlje zapadnog Balkana grade zajedničke prelaze da bi kontrola bila na jednom mjestu i time bile ubrzane procedure.

– Sve radimo s ciljem uspostavljanja bolje saradnje, a dobre saobraćajnice i mostovi su jedan od puteva ka tome – konstatovao je Mitrović.

On je naglasio da mostovi povezuju narode, te da će putevi koji prolaze kroz region i mostovi olakšati i ubrzati saobraćaj, te smanjiti troškove prometa robe.

– BiH ćemo približiti regionu, povezati sa međunarodnim koridorima, a sa savremenom putnom infrastrukturom BiH će biti mjesto gdje će i potencijalni investitori vidjeti šansu – kaže Mitrović.

On smatra da se otvara nova perspektiva razvoja BiH, Republike Srpske i FBiH, na zadovoljstvo svih.

Mitrović kaže da je most na Svilaju, koji će povezati Koridor 5C sa Koridorom 10, odnosno sa Budimpeštom, još jedna od važnijih transferzala.

– Most kod Gradiške zaista dugo čekamo, ali sada se ozbiljno radi sa obje strane. Pred nama su i važni kilometri dionica auto-puteva koji će povezivati Beograd, Sarajevo i Banjaluku – naglašava Mitrović.

On je rekao da BiH jača saradnju sa susjednim državama u oblasti infrastrukture i tako postaje i bliža Evropi.

Mitrović je naglasio da to i jeste cilj, da tim tempom treba i nastaviti i na vrijeme završiti započete mostove i važne saobraćajnice.