Mitrović: Spremnost za korekciju Pravilnika o registraciji vozila

8
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da cilj donošenja Pravilnika o registraciji vozila u BiH jeste sprovođenje zakona i pratećih akata, bez namjere da bilo kome bude nanesena šteta, te da postoji spremnost za korekciju ovog dokumenta.

Mitrović je pojasnio da je riječ o odluci resornog ministarstva da se tehnički pregledi vozila iz oba entiteta priznaju na cijeloj teritoriji BiH.

Ova odluka je izazvala negodovanje u Federaciji BiH, jer pojedini stručnjaci smatraju da bi takva praksa mogla dovesti do zatvaranja stanica tehničkog pregleda u FBiH, jer će građani odlaziti u Republiku Srpsku da bi jeftinije prošli prilikom tehničkog pregleda vozila, piše Dnevni avaz.

Prema trenutnoj situaciji, cijena tehničkog pregleda u Republici Srpskoj iznosi 54 KM, a u FBiH, zbog obaveznog eko-testa izduvnih gasova, ta cijena je 90 KM.

On je podsjetio da je pomenuti pravilnik još 2009. godine donio tadašnji ministar Rudo Vidović, poslije njega je ministar Damir Hadžić stopirao sprovođenje pravilnika zbog neusklađenosti uslova u entitetima, da bi 2019. godine zamjenik ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić ponovo donio Pravilnik o tehničkim pregledima vozila.

– Informacije sa terena su nam rekle da nije došlo do ispunjavanja normativnih kriterijuma i ja sam tada produžio rok stupanja na snagu Pravilnika do 31. decembra 2020. godine – rekao je Mitrović.

On je izrazio spremnost za korekciju ovog dokumenta, za šta je potreban i dogovor između entiteta.

– Jedina moja greška jeste što sam donio odluku da ovaj pravilnik stupi na snagu, stojim na raspolaganju, spreman sam da razmotrim ovo pitanje i sprovedem neko rješenje koje neće biti ni na čiju štetu – poručio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, tokom susreta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, 16. marta, osim sporazuma za auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd, trebalo bi da bude potpisan i sporazum o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.