Mitrović u Brčkom: Dogovorena rekonstrukcija mosta preko Save

9
Foto: Oleg Butković/Twitter

Most preko rijeke Save, koji spaja Brčko i Gunju, biće hitno rekonstruisan – dogovoreno je danas na sastanku resornih ministara BiH i Hrvatske.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara, Vojin Mitrović, rekao je i da je sa hrvatskom stranom dogovoreno da se uporedo rade pripreme za izgradnju novog mosta koji će se graditi nizvodno od postojećeg, što je definisano prostornim planovima distrikta i Hrvatske.

Taj most omogućiće da se teretni saobraćaj izmjesti iz centra grada i da poveže auto-put od Bijeljine do Brčkog sa auto-putem Beograd-Zagreb.

Foto: Oleg Butković/Twitter

Butković: Biće obnovljeno svih 10 mostova

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je danas u Brčkom da će, na osnovu sporazuma koji je prošle godine potpisao sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem, biti obnovljeno svih 10 mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku, te da je jedan od njih i most Brčko-Gunja.

Butković je istakao da su hrvatska Vlada, resorno ministarstvo i „Hrvatske ceste“ izrazili spremnost i odlučnost da po uzoru na Svilaj i Gradišku nastave još snažnije gradnju i obnovu svih mostova koji povezuju dvije zemlje.

Foto: Oleg Butković/Twitter

Govoreći o odluci o tranzitnom prevozu preko graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, Butković je istakao da nije bilo nikakvih zabrana ni ograničenja proteklih 12 godina, koliko je odluka na snazi.

On je rekao da Hrvatska nije preduzimala nikakve radnje da se ograniči tranzitni prevoz u Hrvatsku i da će to pitanje biti riješeno u saradnji sam Ministarstvom komunikacija i transporta u Savjetu ministara na kvalitetan način.

– Obuhvatićemo sve granične prelaze, kompletan tranzit i dozvoliti formalno odlukom da to bude legalno, onako kako bude interes BiH – pojasnio je Butković.