Mitrović: Vlada Hrvatske da ukine policijsku pratnju u međunarodnom transportu

7
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović uputio je apel, odnosno molbu Vladi Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom transportu robe na sva tri granična prelaza koje je Krizni štab te zemlje odredio za tranzitni prevoz robe.

– Zbog odluke Hrvatske da i dalje organizuje policijske pratnje i konvoje privrednici i prevoznici iz BiH koji obavljaju međunarodni drumski prevoz robe i dalje su suočeni sa velikim zastojima i čekanjima, kao i prevoznici iz drugih zemalja koji su u tranzitu kroz BiH – poručio je Mitrović.

On je predložio konkretne mjere na stabilizaciji teretnog transporta – da se tranzit teretnih motornih vozila kroz teritoriju Hrvatske odvija bez formiranja konvoja jasno određenim zelenim koridorima, da se omogući prelazak preko graničnog prelaza Šamac teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko teritorije Hrvatske za sve zemlje, te da se razmotri otvaranje i tranzitnog koridora preko prelaza Izačić.

– Ovo bi bili odgovarajući koraci koje je potrebno preduzeti na obostrano zadovoljstvo, a koji ne izazivaju bilo kakve poremećaje na obje strane – poručio je Mitrović.

On je u dopisu istakao da bi ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja omogućilo vozačima dostojanstveno obavljanje posla u teškoj situaciji izazvanoj širenjem virusa korona, te pohvalio dosadašnje napore ambasadora Hrvatske u BiH (Ivana Sabolića), koji se aktivno uključio u rješavanje ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Mitrović je podsjetio ministra mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića da je Savjet ministara usvojio zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-a s ciljem olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. marta.

On je zahvalio za dosadašnje napore koje je Ministarstvo mora, transporta i infrastrukture na čelu sa ministrom Butkovićem uložilo u normalizaciju odvijanja drumskog prevoza robe, ističući da je potrebno zajednički uložiti dodatne napore podižući time saradnju na viši nivo.

Mitrović je podsjetio da je Srbija jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom transportu robe, a nakon apela koji je prekjuče uputio.