Mitrović: Za podsticaje na plate do sada odobreno 45,5 miliona KM

7
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je, po osnovu podsticaja za povećanje plata, privrednim subjektima od donošenja Zakona o podsticajima 2019. godine do sada odobreno više od 45,5 miliona KM.

Mitrović je u intervjuu Srni rekao da je politika podsticaja za povećanje plata radnika i direktna ulaganja imala efekta.

On je naglasio da će nastavkom realizacije ove politike u 2023. godini biti nastavljen kontinuitet u unapređivanju poslovnog okruženja, suzbijanju sive ekonomije i samim tim poboljšanju položaja radnika.

U skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, dodao je, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

– U oktobru 2022. godine na osnovu Javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja podržana su 238 privredna subjekta koji su dostavili potpune prijave u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM – naglasio je Mitrović.

Mitrović je rekao da su podsticajima za direktna ulaganja podržani projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 20.000 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 77 miliona KM.

U ovoj godini 14,6 miliona za tehnološki razvoj i podršku privredi

– Budžetom za 2023. godinu planiran je iznos od 14,6 miliona KM za tehnološki razvoj i podršku privredi, što govori da ovaj vid podrške raste iz godinu u godinu. Godine 2019. iznosio je 1,4 miliona KM, zatim 2020. dva miliona KM, 2021. sedam miliona KM, a 2022. godine 13.5 miliona KM – naveo je Mitrović.

On je podsjetio da su krajem decembra 2022. godine potpisani ugovori o dodjeli podsticaja za mala i srednja preduzeća.

– U skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu podržano je 118 subjekata u ukupnom iznosu od 1.936.696 KM, prema vrsti podsticaja – naveo je on.

Povoljna geostrateška pozicija za strana ulaganja

Kada je riječ o mogućnosti stranih ulaganja, Mitrović je rekao da Srpska ima značajne potencijale, polazeći od toga da se nalazi na povoljnoj geo-strateškoj poziciji (50 kilometara na granici od EU).

– Među prednostima za ulaganje su i konkurentni troškovi poslovanja gdje imamo stimulativnu poresku politiku (porez na dobit je 10 odsto, nema poreza na dividendu), imamo konkurentnu cijenu elektične energije, kao i podsticaje za ulaganja pod istim uslovima za strane kao i za domaće investitore – naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, osim Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, Ministarstvo privrede i preduzetništva je i nosilac Zakona o slobodnim zonama u Republici Srpskoj gdje cilj bio da u zajedničkom radu sa nivoom BiH oforme slobodne zone s obzirom na to da su ove zone velika šansa za privlačenje domaćih i stranih investitora.

Mitrović je naveo da u Republici Srpskoj postoje respektabilni proizvođači ne samo hrane, već i drugih preređivačkih sektora čiji proizvodi kvalitetom prevazilaze one iz inostranstva.

– Fokus u budućnosti treba da bude na istraživanju i razvoju, kao i proizvodnji finalnih proizvoda, odnosno višem završnom stepenu prerade (drvo-pređivački, metalo-prerađivački, te sektor tekstila, kože i obuće) – rekao je Mitrović.