Mučibabić: Srbi najveća smetnja ostvarenju američkih ciljeva na Balkanu

14
Foto: presscentar.uns.org.rs

Srbi su jedina smetnja ostvarenju američkih ciljeva na Balkanu koji su, uprkos gubitku dominacije SAD u promijenjenom svijetu, ostali isti, a to su – ulazak Srbije i BiH, priznanje samoproglašenog Kosova i unitarna BiH, ukazao je profesor Milimir Mučibabić.

Mučibabić je u Beogradu na današnjoj tribini „Srbija i Srpska u promijenjenim okolnostima“ ocijenio da najveća prijetnja regionu dolazi od „zapadnih kolonijalnih sila koje na Balkanu, uz maksimu „Zavadi, pa vladaj“, demonstriraju razbojničku ćud kolonizatora“.

Pitajući se da li je ideja zapadnih sila da Srbe, odnosno „male Ruse“, kako tretiraju srpski narod, obuzdaju dok je njihov uticaj na Balkanu dominantan i dok u region ne stignu „veliki Rusi“, Mučibabić je ocijenio da to ne može proći jer je priča o povratku SAD na Balkan teško ostvariva.

– Srbija ima potpisane strateške ugovore sa Rusijom i Kinom, a i sama se dovoljno promijenila. Zato je teško, da ne kažem nemoguće, ponoviti devedesete i „humanitarnu intervenciju ili rat za vrednosti u ime političke korektnosti“, kako oni zovu bombardovanje osiromašenim uranijumom, odnosno agresiju na Srpsku i tadašnju Jugoslaviju – smatra Mučibabić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj u ovom momentu Moskva sprečava prekomjerne evroantlantske pritiske i potencijalne narandžaste udare na Banjaluku.

– To je dovoljan okvir da među Srbima na predstojećim izborima nepokolebljivo trijumfuje nacionalno odgovoran državotvoran duh – ocijenio je Mučibabić.

On je istakao da ni u Srbiji nikome zdravorazumskom ne padana pamet da svoju južnu pokrajnu prizna za samostalnu državu, bez obzira na sve pritiske.

– Srbija kao najveća nacionalna država srpskog naroda pokazuje da je uistinu voljna i sposobna da štiti njegove nacionalne interese – smatra Mučibabić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

On vjeruje da je sve to zalog da SAD neće uspjeti da nametnu svoje ciljeve bez obzira na to što preko specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan idu na zastrašivanje.

– Nisu realna njihova očekivanja da će ponovo držati dizgine u svojim rukama i vući poteze u željenom pravcu – rekao je Mučibabić.

Ukazujući da je u regionu najveći problem to što Bošnjaci i Albanci prijete ratom, dok Srbi pozivaju na mir i otvoreni dijalog, on naglašava da su sve aktivnosti Republike Srpske odgovor na nametanje međunarodne zajednice.

– Međutim, za SAD i zapadne sile je nepoželjno sve što Srbi rade, pa i to kada zagovaraju dijalog. Jedino je poželjno rješenje koje su drugi smislili za nas, što u prevodu znači – priznajte nezavisno Kosovo i centralizovanu BiH – upozorio je Mučibabić.

On smatra da srpskom narodu bez obzira na sve pritiske i izazove niko ne može oduzeti pravo na to da činjenice posmatra iz svog ugla, a ponajmanje bivši šef OHR-a Valetin Incko i ostali koji su nametali svoje odluke.

– Tim više, jer verujemo da je vrijeme rasrbljavanja iza nas, a da naciju i njene probleme treba gledati kao celinu i rešavati, bez obzira iz kojih delova srpskih zemalja oni dolazili – istakao je Mučibabić.