Mučibabić: Tvrdnje samozvanca Šmita o 9. januaru „izmiču zdravom razumu“

5
Foto: presscentar.uns.org.rs

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić ocijenio je da to što samozvanac Kristijan Šmit sebi dozvoljava luksuz da 9. januar – Dan Republike Srpske, koji je nastao mimo rata i žrtava, proglasi datumom koji dovodi u pitanje druge narode u Srpskoj, „izmiče zdravom razumu“ i predstavlja dio horskog pjevanja usmjerenog na uništenje Srba u BiH i regionu.

Mučibabić je za Srnu izjavio da je amerikanizacija svijeta uništila pravnu civilizaciju i da to treba imati na umu u razumijevanju fenomena „misionara sa Zapada“ i propagatora tobožnjih ljudskih prava, kakav je i Šmit.

– Svaki pokušaj da se to dovede u pitanje je nešto što izmiče zdravom razumu. Ne možete sad promijeniti 9. januar i staviti da je to bio neki drugi datum. Još nisam vidio da se krštenica može tako lako promijeniti. Ali, ako su velike sile u pitanju sve se može – napominje Mučibabić.

On je naglasio da, međutim, ne vidi silu koja je u stanju da to dovede u pitanje, tim više što 9. januar kao praznik postaje imanentan svakom Srbinu.

Prema njegovim riječima, Srbi su se vezali za 9. januar kao značajan dan u istoriji, kada je volja naroda pretočena u instituciju.

Mučibabić je rekao da se u tom smislu i može razumjeti prijetnja Šmita i naveo da je njegov glas dio horskog pjevanja i prijetnji i ultimatuma srpskom narodu u BiH, odnosno Republici Srpskoj i regionu.

– To je sada naravno horsko pjevanje. Šmit prijeti Republici Srpskoj, petorka dolazi (u Srbiju) da kažu: „Vi morate prihvatiti ovo i ono`. U Sarajevu se pjeva kako srpsku djecu treba klati – naveo je senator Mučibabić.

On je naglasio da, prema mišljenju onih koji Srbima upućuju ultimatume i prijetnje, na Balkanu ne bi bilo problema kada ne bi bilo Srba.

– Kada ne bi bilo Srba u BiH onda bi bila unitarna BiH, kada ne bi bilo Srba u Crnoj Gori ona bi bila „građanska“. Da nema međunarodnog javnog prava koje kaže da je suverenitet iznad svega, (samoproglašeno) Kosovo bi odavno bilo u UN – ukazao je Mučibabić.

On smatra da započeti „val poslova“ Zapad želi po svaku cijenu da završi što prije, s obzirom na tokove onog što se dešava u Ukrajini i da treba, naprosto izdržati, stoički podnijeti i vrijednosno razumjeti da su „naše vrijednosti naše i da one ne zavise od nekih drugih“.

Mučibabić je naglasio da je na Srbima da jasno kažu polukolonijalnom svijetu da ne prihvataju njihove zahtjeve.

– Mi ćemo to slaviti. Nadam se da će se 9. januar i iduće godine i narednih decenija slaviti sa još više emotivnih identifikacija za taj datum nego što je to do sada bilo – poručio je Mučibabić.

Kristijan Šmit je za televiziju „N1“ izjavio da je ubijeđen da će naredni 9. januar „izgledati drugačije“, te da će zbog „ljudi koji su od 1991. do 1995. godine trpjeli“, pokrenuti određene stvari i da u tome neće popuštati.

Iako je Skupština srpskog naroda proglasila stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH, Šmit tvrdi da je 9. januar „nastao na žrtvama i teretu koji nose žrtve Srebrenice“.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.