Na Pešteru završen „Munjeviti udar 2021“

92
Foto: mod.gov.rs

Najveća združena taktička vježba Vojske Srbije u posljednjih nekoliko decenija „Munjeviti udar 2021“, završena je danas na poligonu „Pešter“ kod Sjenice u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i najvišeg državnog i vojnog rukovodstva Srbije.

Učestvovalo je više od 2.300 pripadnika jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Oni su izveli napadnu operaciju uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, protivvazduhoplovnih sistema i naoružanja pješadijskih i specijalnih jedinica.

Prikazano je dejstvo više od 300 bojnih sredstava i 40 letjelica kojima raspolaže Vojska Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Modernizovani avioni „mig-29“ demonstrirali su borbu u vazduhu, avioni „orao“ gađali su ciljeve na zemlji, kao i školsko-borbeni avion „galeb G-4“, helikopteri Mi-35 i „gama“, a učestvovali su i „gazele“ i Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Posade tenkova T-72 MS javnosti su prvi put predstavili borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema, nastupila su modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije, a prikazano je i dejstvo bespilotnih letjelica CH-92 i „vrabac“.

Foto: mod.gov.rs

Dejstvovali su, između ostalog, i samohodni višecjevni raketni lanseri „oganj“, kao i artiljerijsko raketna baterija „pancir“ S-1, dvije baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS“, te samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB. samohodne haubice „nora“ i „gvozdika“, oklopna vozila iz domaće proizvodnje „lazar“ i brojna druga sredstva.

„Munjeviti udar“ završen je padobranskim demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije.

Vježba sa borbenim gađanjem počela je 15. juna, po naređenju predsjednika Srbije, uzbunjivanjem više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije i provjerom borbene gotovosti komandi i jedinica, a zatim su na osam poligona širom Srbije izvođene taktičke vježbe.