Sjever Kosmeta: Srpska lista traži prekid dijaloga, NATO pozvao Prištinu da odmah deeskalira situaciju

5
Foto: AP

Na sjeveru Kosova i Metohije, poslije jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana, trenutno je mirno. U sukobima je povrijeđeno nekoliko desetina ljudi. Kosovska policija se i ovog jutra nalazi u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. NATO pozvao Prištinu da odmah deeskalira situaciju. Oružane snage Srbije do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, saopšteno nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Visoki Dečani: Pripadnici kosovske policije od jutros ispred srpske tehničke škole u Zvečanu

Manastir Visoki Dečani objavio je na Tviteru da su se pripadnici kosovske policije, kako navode, naoružani do zuba, stacionirali jutros ispred srpske Tehničke škole u Zvečanu, gdje je juče upotrebljno nasilje protiv naroda.

– Ovo je arogantan prikaz sile ispred jedne srednje škole. Da li i djecu treba zastrašiti dugim cijevima. Slika kosovske „demokratije“ – navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.


Euleks: Ostajemo na oprezu, pažljivo pratimo razvoj situacije na sjeveru KiM

Euleks ostaje u pripravnosti i pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu iz sjedišta Misije Evropske unije za vladavinu prava na KiM.

Iz Euleksa navode da ostaju na oprezu i da pažljivo prate sve razvoje koje se tiču bezbjednosti na KiM, kao i bezbjednosti svih opština.

– Pripadnici Euleksove policijske jedinice, zatim Rezervne policijske jedinice, kao i naših visokih policijskih savjetnika i ostalog osoblja, nadgledaju razvoj situacije na sjeveru Kosova, u koordinaciji sa kosovskom policijom i Kforom – naveli su iz Euleksa u pisanom odgovoru Tanjugu na pitanje koje korake Euleks planira da preduzme poslije jučerašnjih incidenata na sjeveru KiM.

Iz Euleksa su dodali da je njihov stav povodom najnovijih incidenata u skladu s onim što je u petak poručeno iz sjedišta Evropske unije.


Zaharova: Osuđujemo provokacije Prištine, krivi SAD i EU

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova navela je da Moskva osuđuje provokativne korake Prištine koji su, ističe, direktno ugrozili bezbjednost čitavog regiona Balkana.

– Odgovornost za ovo je u potpunosti na SAD i EU. Nisu uradili ništa da otrezne elitu kosovskih Albanaca i natjeraju je da ispuni svoje obaveze prema Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine – poručila je Zaharova.


Na zgradu opštine u Zvečanu postavljena zastava takozvane države Kosovo

Zastava takozvane države Kosovo postavljena je na zgradu opštine Zvečan, a prethodno su uklonjene zastave Srbije i misije UN-a na KiM.

Juče su, odmah nakon nasilnog ulaska u zgrade opština u Leposaviću i Zubinom Potoku, takođe postavljene zastave takozvane države Kosovo, pošto su prethodno skunute zastave Republike Srbije.


Srpska lista traži prekid dijaloga dok se ne povuku policajci i albanski gradonačelnici

Srpska lista je zatražila od Republike Srbije, predsjednika Aleksandra Vučića i srpske vlade da prekinu dijalog sa Prištinom dok se sa sjevera južne pokrajine ne povuku sve snage specijalne policije i dok albanski gradonačelnici ne izađu iz srpskih opština.

Član predsjedništva Srpske liste Dragiša Milović rekao je na konferenciji za medije da će reakcija države Srba biti mnogo oštrija ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne povuče svoje specijalce.


Dačić: U pripravnosti smo za sve scenarije, zaštitićemo naš narod

Generalni sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ivica Dačić rekao je gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a da je predsjednik Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije.

– Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći – rekao je Dačić.


Nema naznaka da će specijalci da se povuku, plavo-žuta zastava na objektima u Leposaviću i Zubinom Potoku

Jutros je mirno i bez sukoba na sjeveru Kosova i Metohije.

Da je vanredno govore slike iz Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. Zgrade lokalne samouprave u ovim opštinama su pod blokadom pripadnika specijalnih jedinica policije u oklopnim vozilima.

Vlasti u Prištini su preko pripadnika specijalnih jedinica zauzele objekte javne administracije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Na objektima u Leposaviću i Zubinom Potoku istaknuta je zastava plavo-žute boja koja simbolizuje posleratnu državnost na Kosovu.

Novi predsjednici opština danas nisu u zauzetim objektima lokalne samouprave, ali nema naznaka da će specijalci da se povuku sa lokacija koje su juče bile poprište sukoba.


NATO pozvao Prištinu da odmah deeskalira situaciju

NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova i Metohije, dan nakon što je tzv. kosovska policija nasilno, uz suzavac, šok i dimne bombe, upala u zgrade tri opština sa srpskom većinom i u njih uvela albanske gradonačelnike.

– Pozivamo institucije na Kosovu da odma deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da riješe situaciju dijalogom – napisala je na Tviteru portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ona je dodala da Kfor, misija NATO-a na KiM, ostaje na oprezu i da će obezbijediti bezbjedno okruženje.


Oružane snage do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti

Nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost saopšteno je da oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog brutalne primjene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Tokom sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost dogovorene su sve neophodne bezbjednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da KFOR/NATO nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt sa komandantom KFOR-a, u pokušaju da obezbedi da KFOR/NATO ispuni svoju funkciju i mandat, u skladu sa relevantnim aktima UN i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Republika Srbija biće čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda – poručeno je u saopštenju.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednosti, pored predsjednika Vučića, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, kao i šefovi službi bezbjednosti VOA i VBA.

Sjednici su prisustvovali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Saracin osudio odluku Prištine da nasilno uđe u opštinske zgrade na sjeveru KiM

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin, koji boravi u Prištini, osudio je odluku Prištine da nasilno uđe u opštinske zgrade na sjeveru KiM i nasilne reakcije na to.

Saracin je na Tviteru naveo da je na KiM kako bi procijenio situaciju i da je razgovarao sa predstavnicima Euleksa, Kfora, privremene prištinske vlade i kosovskih Srba u Mitrovici.

Zatražio uzdržanost svih strana i posvećenost Beograda i Prištine hitnom sprovođenju postignutiһ sporazuma i dijalogu pod posredstvom Evropske unije.

– Puna podrška Miroslavu Lajčaku u njegovim nastojanjima – napisao je Saracin u objavi na Tviteru.


Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Na Andrićevom vencu održana je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je zakazana nakon jučerašnjeg nasilnog upada kosovske policije i novoimenovanih predsjednika opština u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.


Drecun: Kurtijeva namjera bila je da isprovocira srpski narod

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za RTS da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sa namjerom izabrao jučerašnji dan za incidente na sjeveru KiM zbog skupa u Beogradu kako bi isprovocirao srpski narod.

– Pripreme su bile u toku mjesecima unazad. Bilo je samo pitanje kada će se desiti. Upozoravao sam na to – ukazuje Drecun.

Ističe da su ti incidenti „posljednja granica“ Kurtija, jer poslije prelaska te granice slijede, kaže, opasne posljedice.

– Prva posljedica je širok sukob sa srpskim narodom. Druga je prekid dijaloga, o kome je sada besmisleno govoriti – navodi Drecun.

Dodaje da nasilje Prištine mogu da spriječe SAD i zemlje Kvinte ali, ističe, Kfor i Euleks koji su znali šta je za juče pripremano nisu zaštitili nenaoružani srpski narod.

Naglašava da Beograd preuzima akcije i diplomatske aktivnosti koje ne treba olako shvatiti, poput podizanja borbene gotovosti jer to, kaže, sprečava Kurtija da krene u progon ljudi.

– Raspoređivanje naših snaga uz administrativnu liniju je najjače upozorenje. Ovo su jednostrani i nasilni potezi Prištine – kaže Drecun.


Kurti: Razumijem zabrinutost stanaca, ispunjavali smo ustavne obaveze

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je na Fejsbuku da „razumije“ zabrinutost međunarodne zajednice zbog situacije na sjeveru KiM, ali je dodao da bi svaka druga opcija bila, kako je naveo, „neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim predsjednicima opština na sjeveru“.

Kurti je pozvao građane, posebno Srbe, da sarađuju sa novim predsjednicima i njihovim kabinetima, koji će, kako on tvrdi, „biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višepartijski“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.


Kosovska policija i dalje u zgradama opština

Kosovska policija koja je juče upala u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i dalje se nalazi u tim objektima. Prištinske vlasti pozvane su od strane stranih diplomata, pre svega zapadnih, da prekinu akciju.

U zgradama opština su juče nekoliko sati bili i predsjednici opština koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali i koje smatraju nelegitimnim predstavnicima.


Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraćaj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS-a.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa „Srbija nade“ u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbjednosnih razloga.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se, po naredbi predsjednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmiješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Za 9 sati zakazana je sjednica Nacionalnog savjeta za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik države Aleksandar Vučić.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.