Na Tjentištu obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci

5
Foto: SRNA

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu danas je obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.500 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Spasoje Lubarda sa Cetinja, kome je na Sutjesci poginuo brat Ljubo, kaže da na obilježavanje redovno dolazi od 1958. godine.

– Moj brat je bio među težim ranjenicima. Oni koji su bili tu, kažu da nije imao noge – rekao je Lubarda.

Poginulim junacima danas su se poklonili i predstavnici SUBNOR-a Srbije i Crne Gore.

Foto: SRNA

Član SUBNOR-a Crne Gore Radivoje Zdravković rekao je da mu je čast da svake godine dođe na ovo mjesto i pokloni se sjenima junaka.

– Dolazim da se poklonim onima koji su život dali za našu slobodu, ali mi, njihovi potomci, nismo znali to da sačuvamo – rekao je Zdravković, pukovnik u penziji.

Član Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Zoran Jakovljević smatra da bi u obavezan obrazovni program trebalo uvesti obilazak ovakvih istorijskih mjesta, te upoznati mlađe generacije o antifašističkoj prošlosti.

– Mi iz SUBNOR-a Srbije u obilježavanje događaja uvrstili smo i narodnooslobodilačke ratove i agresiju 1999. godine – rekao je Jakovljević i dodao da svake godine dolazi i odaje poštu herojima Sutjeske.

Foto: SRNA

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija „Švarc“ ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodnooslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem su poginula 7.543 borca.