Načelnica Mrkonjić Grada iznenađena zahtjevom EUFOR-a

77
Foto: SRNA

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić šokirana je zahtjevom EUFOR-a da posjeti Gimnaziju u tom gradu kako bi se raspitali o donaciji koju je u srijedu toj školi uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Provjeriću zbog čega se EUFOR interesovao za ovu donaciju. Bilo je i drugih donacija u opštini Mrkonjić Grad od strane osoba iz Srbije, ali i drugih država. Međutim, EUFOR se nikada nije raspitivao za njih. Ne znam šta je sporno sa ovom donacijom – izjavila je Aničićeva za Srpskainfo.

Iznenađenje nije krio ni direktor Gimnazije Zoran Bjelajac, koji je potvrdio za Srpskainfo da je juče dobio telefonski poziv iz Kancelarije EUFOR-aa iz Banjaluke, te da su ga pitali da li predstavnici te vojne misije EU mogu doći u posjetu.

– Kao razlog njihove posjete je raspitivanje o donaciji koju je naša škola dobila dan ranije od predsjednika Vučića. Rekao sam im da oni nemaju mandat da posjećuju škole u Srpskoj i da se obrate za saglasnost resornom ministarstvu – pojasnio je Bjelajac.

On je istakao da su mu se iz EUFOR-aa zahvalili i kazali da će se obratiti Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

– To je bio sav naš razgovor – istakao je Bjelajac.

Na pitanje da li se EUFOR i ranije interesovao za donacije koje je Gimnazija dobijala, Bjelajac je istakao da se za njegovog mandata tako nešto nije dešavalo.

On nije želeo da ulazi u razloge zbog čega je ova donacija interesantna EUFOR-u, navodeći da je riječ o računarskoj opremi, te da su mediji bili prisutni prilikom posjete Vučića i da ništa nije rađeno u tajnosti.

Podsjetimo, Vučić je u srijedu donirao računarsku opremu i knjige priliikom posjete Gimnaziji i Mašinskoj školi u Mrkonjić Gradu. Pored te donacije, obećao je da će uplatiti 300.000 evra Mašinskoj školi za kupovinu opreme.