Najveća počast Bundesvera za Angelu Merkel, naručila hit iz ere DDR-a

10
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Svečanom ceremonijom Bundesver se oprostio od Angele Merkel poslije 16 godina na funkciji kancelarke. Merkelova je u svom govoru pozvala na borbu za demokratiju – poželjevši uspjeh svom nasljedniku Olafu Šolcu.

Ceremonija pod nazivom „Veliko povečerje“ (Großer Zapfenstreich) koja potiče još iz 16. vijeka najveća je počast njemačkih oružanih snaga rezervisane za savezne predsjednike, kancelare i ministre odbrane.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

U svom oproštajnom govoru odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na odbranu demokratije od mržnje, nasilja i dezinformacija.

– Svuda gdje se poriču naučna saznanja, šire se teorije zavjere i agitacija – rekla je Merkelova na svečanosti u njenu čast.

Foto: Odd Andersen/Pool Photo via AP

– Gdje god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje sopstvenih interesa, naša tolerancija kao demokrata mora naći svoju granicu – poručila je Merkelova.

Foto: Odd Andersen/Pool Photo via AP

Kao i svim njenim prethodnicima, Merkelovoj je bilo dozvoljeno da izabere tri muzička djela koje je izveo orkestar Bundesvera.

Pored crkvene pjesme „Tebe, Bože, hvalimo“ (Großer Gott, wir loben dich) i numere Hildegard Knef „Nek’ za mene padaju kiše crvenih ruža“ (Für mich soll’s rote Rosen regnen), kancelarka je izabrala i jedan stari hit iz DDR-a koji pjeva Nina Hagen, „Zaboravio si film u boji“ (Du hast den Farbfilm vergessen). Hagenova je po odlasku u Zapadnu Njemačku postala pank-ikona.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Svečanosti je zbog pandemije prisustvovalo znatno manje gostiju nego što je uobičajeno. Među gostima su bili savezni predsjednik Frank-Valter Štajnmajer i budući kandidat za saveznog kancelara Olaf Šolc iz njemačke Socijaldemokratske partije (SPD).

U svom govoru prije same ceremonije, Merkelova je Šolcu i njegovoj vladi poželjela „sve najbolje“.