Napeto u Teksasu: Sindikat pogranične policije kritikuje Bijelu kuću da ometa zaštitu granice

18
Foto: AP Photo/Eric Gay

Bijela kuća čini sve kako bi ometala obezbjeđivanje granice, rekli su za Sputnjik predstavnici sindikata agenata i pripadnika američke pogranične policije komentarišući konflikt između vlasti Teksasa i federalnih vlasti.

– Za žaljenje je to što aktuelna administracija nastavlja da čini sve kako bi osujetila zaštitu naše granice – rekli su u sindikatu komentarišući konflikt između vlasti Teksasa i federalnih vlasti.

Podsjetimo, ranije danas iz kancelarije guvernera Teksasa Grega Ebota je saopšteno da su vlasti te američke države u posljednjih nekoliko godina u druge dijelove Amerike poslali više od 102.000 ilegalnih migranata. Pored toga uspjeli su da oduzmu 454 miliona doza droge fentanil i da na granici zaustave skoro pola miliona ilegalnih migranata.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Vrhovni sud SAD izdao privremenu naredbu kojom se agentima federalne granične patrole dozvoljava da uklone fizičke granične barijere koje je postavio Teksas.

Međutim, Abot tvrdi da Teksas ima ustavna ovlašćenja da zaštiti svoje granice, zbog neuspjeha savezne vlade da se pozabavi prilivom ilegalnih migranata u Sjedinjene Države.

Takođe, velika grupa republikanskih guvernera izdala je zajedničku izjavu u kojoj izražava „solidarnost“ sa guvernerom Teksasa Gregom Abotom i njegovom pojačanom graničnom zaštitom, optužujući Bijelu kuću da je ostavila zemlju „potpuno ranjivom“ usred priliva ilegalnih migranata.

Teksasom upravljaju republikanci, a guverner te države Greg Abot rekao je ovog mjeseca, nakon što je počelo postavljanje granične ograde od žice, da Teksas ima zakonska ovlašćenja da kontroliše ulazak i izlazak iz te države.

(Američki predsjednik Džozef) Bajden je, međutim, zatražio brzu intervenciju Vrhovnog suda povodom tog pitanja.