Narodna skupština: Zaštititi srpski jezik i pismo

1
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik Narodne partije Srpske Dragan Galić rekao je danas u Banjaluci da je veoma značajno da pravno bude definsana upotreba srpskog jezika i pisma, kako bi bili zaštićeni i očuvani.

– Jedan od najznačajnih identiteta naroda jesu jezik i pismo. Zato srpski jezik i pismo moraju biti zaštićeni, a samim tim i očuvani – rekao je Galić na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić rekla je da je neophodno usvojiti navedeni zakon, ali da su pojedine zakonske odredbe morale biti konkretnije.

– Patriotizam jesu obraz i čast. Ovo jasno želim da kažem i u ovom svečanom danu. Kada govorimo o srpskom jedinstvu moramo se upitati gdje su oni koji su stvarali Republiku Srpsku i koliko vodimo računa o njima – dodala je Trivićeva.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović istakla je da je navedeno zakonsko rješenje usklađeno sa Ustavom Republike Srpske, kao i sa relevatnim međunarodnim aktima.

– Cilj navedenog zakona jeste očuvanje i zaštita ćirilice, ali je sigurno da se ne odričemo ni latinice. Demos podržava usvajanje ovog zakona jer moramo podstaći upotrebu ćirilice – rekla je Stevanovićeva.