Nastavak suđenja Lukiću zakazan za 6. mart, u isto vrijeme kada i Dodiku

12
Foto: Klix.ba

Sud BiH odlučio je danas da suđenje vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Milošu Lukiću bude nastavljeno 6. marta u isto vrijeme kada i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, iako nije donesena odluka o tome da li će ova dva predmeta biti spojena, kao i o tome da li će sudija Sena Uzunović biti izuzeta.

Tužilaštvo je najavilo da će, između ostalih, saslušati četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji su izuzimali dokumentaciju iz „Službenog glasnika“, a trebalo bi da se pojave na narednom ročištu.

Suđenje Lukiću počelo je danas čitanjem optužnice i iznošenjem riječi odbrane na navode Tužlaštva.

– Ovom optužnicom se želi reći da ovom zemljom treba da vlada pojedinac – rekao je Lukićev advokat Miljkan Pucar.

Nakon čitanja optužnice u postupku protiv Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Tužilaštvo je predložilo iste dokaze i svjedoke kao u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pucar je ocijenio da optužnica nema utemeljenje u zakonu.

– Iz ovoga što je pročitano ne vidim šta je protivzakonito i u čemu je krivično djelo – rekao je Pucar.

On je napomenuo da u BiH zakone može donositi samo parlament, a da se optužnicom tvrdi da zakone može donositi Šmit.

Pucar je istakao da je ova optužnica napad na ustavni poredak, dodajući da, prema Dejtonskom sporazumu, Šmit nema ovlaštenja da donosi bilo kakav zakon, da ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN, te da Savjet za sprovođenje mira nema pravo da od BiH napravi protektorat.

On je napomenuo da je Ustav Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH, da zakone donosi Narodna skupštna i da se ti zakoni objavljuju u „Službenom glasniku“, kao i da je Krivični zakonik Srpske u skladu sa Ustavom.

– Ukoliko ne bi objavio zakon u „Službenom glasniku“ počino bi krivčno djelo za koje je zaprijećena kazna od 12 godina, a za ovo što navodi Tužilaštvo zaprijećena je kazna od pet godina – naveo je Pucar.

On je naglasio da nema zakona na osnovu kojeg bi se Lukić teretio.

– Pojedinac ne može da bude protektor – zaključio je Pucar i konstatovao da mu nije jasno zbog čega je Tužilaštvo najavilo saslušanje inspektora Sipe koji su izuzeli dokumenta, osim ukoliko mu nije stalo do toga da proces traje što duže.

Pucar je najavio da će, kada Tužilaštvo završi svoj dio posla, predložiti veći broj svjedoka na sve okolnosti.

Sudija Sena Uzunovć je na kraju ročišta rekla da još nije donesena odluka o njenom izuzeću, te da će naredno ročište biti održano 6. marta u 13.00 časova bez obzira na to da li će ponovo biti spojeni predmeti protiv Dodika i Lukića.

Odbrana Dodika zatražila je na prošlom ročištu izuzeće Uzunovićeve.

Lukiću i Dodiku sudi se u Sudu BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Postupak protiv Lukića odvojen je od postupka koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na ročištu 17. januara.