Ne prestaju borbe u Nagorno-Karabahu, povećava se broj žrtava

6
Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije

U Nagorno-Karabahu se nastavljaju borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obje strane. Savjet bezbjednosti održaće danas hitan sastanak.

20:57 – Stalni savjet OEBS-a održao specijalni sastanak o Nagorno-Karabahu

Na specijalnom sastanku Stalnog savjeta OEBS-a u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahau učestvovali su predstavnici 57 država članica te organizacije.

Predsjedavajući Stalnog savjeta Igli Hasani ponovio je zabrinutost zbog tekućih sukoba i pogoršanja situacije na terenu.

Ponovio je poziv predsjedavajućeg OEBS-a na trenutnu deeskalaciju i izrazio saučesće porodicama ubijenih i ranjenih, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izveštavajući Stalni savjet, lični predstavnik predsjedavajućeg, ambasador Andrzej Kaspržik, rekao je da informacije dobija direktno sa terena i od lokalnih sagovornika na najvišem nivou.

Kasprzik je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa svim stranama i da je njegov tim spreman da nastavi praćenje na terenu čim to situacija dozvoli.

19:41 – Rusija pokušava da spriječi sukob azerbejdžanske i jermenske dijaspore

Azerbejdžanski ambasador u Rusiji Polad Bulbuloglu bio je na sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, gdje je razgovarano o sprečavanju sukoba između azerbejdžanske i jermenske dijaspore.

Bulbuloglu se sastao sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamjenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim.

Oni su se ranije sastali i sa ambasadorom Jermenije u Moskvi.

– Pozvali su me da ponovo kontaktiram našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovdje. Vlasti su zatražile da spriječimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu – rekao je Bulbuloglu.

19:23 – Pašinjan: Nije dobra atmosfera za pregovore s Azerbejdžanom

Jermenski premijer Nikol Pašinjan kaže da za pregovore s Azerbejdžanom nije dobra atmosfera u kojoj su u toku vojne operacije u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je rekao da su visoki turski vojni zvaničnici bili u Azerbejdžanu i rukovodili vojnim operacijama, prenosi Rojters pozivajući se na ruske agnecije.

Jermenski premijer pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi azerbejdžansku i tursku agresiju.

18:52Alijev: Nema razgovora o otcjepljenju oblasti Nagorno-Karabah

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je svaku mogućnost za razgovore o otcjepljenju oblasti Nagorno-Karabah i istakao da su zahtjevi Jerevana neprihvatljivi, prenose ruski mediji.

Alijev je naglasio i da Turska nije treća strana u sukobu, te da je njena uloga isključivo da pomogne da se odnosi u regionu stabilizuju.

17:07 – I Turska demantuje da su oborili jermenski avion

Portparol kabineta turskog predsjednika Fahretin Altun demantuje informaciju da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion u vazdušnom prostoru Jermenije, prenosi Rojters.

Altun ističe da su tvrdnje jermenskih zvaničnika “potpuna neistina”.

– Jermenija treba da se povuče sa teritorije koju je okupirala, umjesto što se služi jeftinim propagandnim trikovima – rekao je Altun.

16:52 – Azerbejdžan negira da je turski lovac oborio jermenski avion

Ministar odbrane Azerbejdžana negira navode jermenskog Ministarstva odbrane da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion i da je tom prilikom pilot poginuo, prenosi Rojters.

16:39 – Turski lovac F-16 oborio jermenski avion, poginuo pilot

Turski lovac F-16 oborio je avion Su-25 jermenskog Ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane.

16:31 – Baku: Jermenija usmrtila 11 civila, granatiraju škole, bolnice, zgrade

Jermenska strana je artiljerijskim gađanjem teritorije Azerbejdžana od početka konflikta usmrtila 11 civila, a ranila 33, saopšteno je iz azerbejdžanskog Generalnog tužilaštva.

Azerbejdžan optužuje jermensku stranu da nastavlja granatiranje škola, stambenih objekata, bolnica, vrtića i administrativnih objekata.

Tvrde da je oštećeno 65 stambenih objekata, kao i pet drugih civilnih zdanja, prenosi Sputnjik.

16:09 – Ruska Duma poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se vrate pregovorima

Državna duma Rusije pozvala je sukobljene strane u oblasti Nagorno-Karabah da se vrate pregovorima i izrazila spremnost da bude posrednik u stabilizaciji situacije.

Ruski poslanici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog naglog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu. U saopštenju Dume istaknuto je da je neophodan momentalni prekid vatre.

– Poslanici Državne dume pozivaju strane da se što prije vrate pregovaračkom procesu i spremni su da pruže posredničku pomoć u stabilizaciji situacije” – navedeno je u saopštenju.

Foto: REUTERS/Brian Snyder

Saopštenje Državne dume biće prosleđeno predsjedniku Rusije, Vladi Rusije, parlamentima Azerbejdžana i Jermenije, kopredsejdavajućim Minske grupe OEBS-a, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštini ODKB, Interparlamentarnoj skupštini zemalja-učesnica Zajednice nezavisnih država, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

14:25 – Pompeo pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da zaustave sukobe

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah.

Pompeo je tokom posete Kritu rekao da je o sukobima razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

– Ministar spoljnih poslova i ja pozabavili smo se sukobom u Nagorno-Karabahu, gdje obe strane treba da zaustave sukobe, rade sa kopredsjedavajućima Grupe iz Minska i vrate se na suštinske pregovore što je prije moguće – izjavio je Pompeo.

Foto: wsj.com

12:49 – Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

– Za ovaj problem postoji samo jedno rješenje. Jermenija mora napustiti teritoriju Azerbejdžana. Ako se to ne dogodi, problem neće biti riješen. Spremni smo da pružimo podršku Azerbejdžanu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju – naglasio je Čavušoglu, prenosi agencija Anadolija.

Foto: REUTERS/Umit Bektas

12:10 – Jermenija tvrdi da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je danas da su tokom sukoba snage Nagorno-Karabaha oborile dva azerbejdžanska helikoptera.

Stepanjan je na svom Fejsbuk profilu napisala da su helikopteri oboreni sistemom “Igla”.

Ona je objavila i snimke navodno oborenih letjelica, prenosi RIA Novosti.

10:55 – Alijev: Poginulo najmanje 10 civila

Najmanje desetoro azerbejdžanskih civila poginulo je otkako su počeli sukobi oružanih snaga Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev.

Foto: Ilham Alijev

Jermenska i azerbejdžanska vojska optužuju jedna drugu za napade na pogranične položaje i civilna naselja u Nagorno-Karabahu.

10:24 – Danas hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a

Savjet bezbjednosti UN sastaće se kasnije danas kako bi se razgovaralo o krizi u spornoj oblasti Nagorno-Karabah, u kojoj je došlo do sukoba jermenske i azerbejdžanske vojske.

Vanredni sastanak su zatražile Belgija, Francuska, Njemačka, Estonija i Velika Britanija, a razgovorima, koji će biti zatvoreni za javnost i bez predstavnika zaraćenih strana, prisustvovaće predstavnici oko 15 članica Savjeta bezbjednosti UN.

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

08:40 – Jermenija objavila snimak napada na azerbejdžanske pozicije

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske snage. Na snimku se, osim uništavanja vojne tehnike, vidi i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom.

Jermenska strana tvrdi i da su oborili još jedan azerbejdžanski dron.

08:36 – Pašinjan: Merkelova da obuzda agresivnu politiku Turske

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da “obuzda agresivnu politiku Turske” u regionu, saopšteno je iz pres-služba Vlade.

– Pašinjan je naveo da od početka julskih događaja (pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici) Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao njemačkog kancelara da uloži sve napore za zaustavljanje agresivnog i destruktivnog ponašanja Turske i spriječi njeno učešće u regionu – navodi se u saopštenju.

Foto: EPA-EFE/Omer Messinger

Merkelova je izrazila “duboku zabrinutost” zbog nastale situacije i naglasila da ne postoji alternativa mirnom rješavanju problema Karabaha, te da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a, prenosi Sputnjik.

Foto: AP/Markus Schreiber

08:14 – Dačić: Apelujemo na obje strane da se vrate za pregovarački sto

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da su za Srbiju i Jermenija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i apelovao da se vrate za pregovarački sto.

– Riječ je o zamrznutom konfliktu u regionu Nagorno-Karabah koji traje već dvadeset godina. Ovo je i upozorenje za sve nas u regionu, koliko je malo vremena potrebno da se zapale stare vatre i koliko je važno da sačuvamo mir – istakao je Dačić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

07:40 – Vojska Nagorno-Karabaha: Oborili smo azerbejdžanski avion

Portparol predsjednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karbaha oborila avion azerbejdžanskih snaga. Pagosjan je precizirao da je, prema informacijama kojima raspolaže vojska, riječ o letjelici An-2.

Azerbejdžanska strana je odbacila navode o obaranju aviona kao netačne.

07:20 – Poginulo još 26 vojnika

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, saopštile su da je još 26 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama. Obje strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

07:05 – Azerbejdžansko ministarstvo: Borbe nastavljene tokom noći

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom noći nastavljene borbe dvije strane u regionu Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

Prema posljednjem izveštaju koji prenosi agencija Rojters, drugog dana rata poginulo je najmanje 55 osoba, iako nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je izgubio Azerbejdžan a koliko Jermenija.

Ne prestaju borbe u Nagorno-Karabahu

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštavaju da su juče, drugog dana sukoba, poginula 53 njihova vojnika tokom sukoba sa vojskom Azerbejdžana.

Predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan navodi da je ovo rat “na život i smrt”.

Foto: Arajik Harutjunian

Ujedinjene nacije pozivaju obje strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima.

Iz ministarstva navode da je ukupno poginulo šest azerbejdžanskih vojnika, dok je 19 ranjeno.

Nagorno-Karabah sa svojim strateškim položajem kroz koji prolaze međunarodni cjevovodi sa naftom i gasom u graničnom pojasu između dvije države zauzima oko 11.500 kvadratnih kilometara. Tu živi oko 150.000 ljudi.

Korijeni konflikta oko ove planinske oblasti potiču od 1923. godine, kada su je sovjetske komunističke vlasti poklonile Azerbejdžanu, iako je u tom trenutku u njoj živelo 96 posto Jermena.