Nebenzja: Situacija na Kosovu i Metohiji se pogoršava, zahtijeva pažnju Savjeta bezbjednosti

9
Foto: Alexander Shcherbak/TASS

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da se bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava i da zahtijeva pažnju Savjeta bezjbednosti UN i međunarodne zajednice.

Nebenzja je ocijenio da je Kosmet i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

On je na sjednici SBUN dodao da Rusija podržava misiju UN na KiM i istakao da se Rusija zalaže za međusobno prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu.

– Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine – istakao je Nebenzja i kao primer naveo nedavni francusko-njemački prijedlog rešenja koji, kako je rekao, postoji da bi Beograd prihvatio Kosovo kao državu.

On je ocijenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje i podsjetio da je 2013. godine dogovoreno da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

– To bi na prihvatljiv način osiguralo prava Srba koji žive na Kosovu. Ali Priština to odbija da primjeni, tvrdeći da su Srbi najzaštićenija nacionalna manjina u Evropi. U stvarnosti, niko nije ni pokušao da natera prištinske vlasti da primjene dogovore, čak ni EU kao medijator – rekao je Nebenzja.

Nebenzja je ukazao da je proces sistemskog narušavanja prava srpskog stanovništva počeo 1999. godine.

– I svih ovih godina smo svjedoci etničkog čišćenja koje se odvija – poručio je Nebenzja.

On je istakao da se broj Srba, nakon više od 20 godina, drastično smanjio južno od Ibra i da su ostale samo male srpske enklave koje, kako je naglasio, ne mogu da brane svoja prava.

Kao prijmer naveo je da je prije sukoba na KiM u Prištini bilo 40.000 Srba, a sada ih je jedva 1.000.

– Jedina oblast gde su Srbi u većini je na severu Kosova, ali prištinske vlasti, predvođene (premijerom Aljbinom) Kurtijem, pokušavaju da dostignu nove visine u vršenju pritiska nad Srbima, stvarajući nemoguće uslove za život – naveo je Nebenzja.

On je naglasio da Priština nastavlja sa zastrašivanjem područja naseljenih Srbima, kao i da se ugrožava njihova imovina i vjerska mjesta, a kao primer naveo manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi ugrožene baštine Uneska.

Nebenzja je podsetio i na zabranu neutralnih registarskih tablica i ukazao da 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila.

Ukazao je i na kršenje Rezolucije 1244 i formiranje „kosovske vojske“ i naveo da Priština i dalje zahtjeva da Zapad obezbijedi vojnu podršku.

Nebenzja je ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniku Gervalu-Švarc pozvao da se koncentriše na situaciju na KiM, umjesto što govori o politici Srbije.