Nebuloze gastarbajtera Šmita

15
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ne može onaj ko je došao bez bilo kakve legitimacije da priča o lojalnosti. Jasna je to poruka iz Republike Srpske na nebuloze Kristijana Šmita o tome da predsjednik Milorad Dodik treba da potpiše izjavu o lojalnosti BiH.

– On je nelegalan, vidljivo je da je remetilački i rušilački faktor u ovoj zemlji. Nema pravo nikoga ništa da pita. Prije svega zasnovano na činjenici da želi proizvesti politike protiv Republike Srpske – kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Upravo je Republika Srpska jedina koja je suštinski bila i ostala lojalna dejtonskoj BiH. Tražili smo i još tražimo da se BiH vrati na dejtonska podešavanja, kako bi se vratile nadležnosti entitetima kao jedinim državotvornim elementima ovakve BiH. Nijemci bi trebalo da znaju bolje nego da traže ultimatume, kažu u Kabinetu predsjednika Republike.

– Ostali smo svi zapanjeni da je poslije 9. maja 1945, kada je admiral Karl Denis potpisao kapitulaciju nacističke Njemačke, i dan-danas, 70 i nešto godina nakon toga, jedan političar, njemački državljanin, smogao snage da nekome nameće svoje ultimativne zahtjeve. Slobodna Evropa nad ovim samo može da ostane zapanjena – kaže savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić.

A slobodna Evropa trenutno ima većih problema. U njenom pokretaču i najvažnijoj članici, Šmitovoj Njemačkoj, upravo se dešava kolaps. Desetine hiljada građana Njemačke već danima protestuje protiv odluka svoje vlade. I to je vid testiranja lojalnosti, kaže Siniša Pepić, stručnjak za međunarodne odnose.

– Političar iskazuje lojalnost prema narodu kroz funkciju na koju je izabran, a ta lojalnost se testira izborima, ili na ulici. Sada imamo slike iz Njemačke, gdje se upravo lojalnost njemačkih političara testira na ulici – kaže Pepić.

Velik broj demonstranata su i poljoprivrednici, nezadovoljni politikama koje je utvrdio između ostalih i sam Kristijan Šmit. Zato nije ni čudno zašto nema reakcije ni zvanične njemačke vlade na ovakve izjave njihovog državljanina, gastarbajtera u BiH.