Nehamer: Nećemo staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenu

5
Foto: APA/Georg Hochmuth

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da njegova zemlja neće staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru.

Nehamer je rekao da teško da osjećaju migrantski pritisak iz Hrvatske prema sjeveru, već da je „prijetnja vetom usmjerena prema Bugarskoj i Rumuniji“, prenose hrvatski mediji.

– Budući da Hrvatska ispunjava zahtjeve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem – rekao je Nehamer koji sutra dolazi u radnu posjetu Hrvatskoj.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je proteklih dana u više navrata rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcioniše, što se vidi po povećanom broju lica koja traže azil u Austriji.

To je naveo i Nehamer, koji je rekao da je u Austriji „100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo iz zemalja poput Rumunije, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja bezbjednosna tijela nisu registrovala“.

– To je bezbjednosni rizik i o tome se moramo pobrinuti – rekao je Nehamer.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je juče da ga izjave iz Austrije zabrinjavaju i da smatra da je to obračun preko leđa Hrvatske među nekim drugim članicama EU.

On je rekao da je Hrvatska bila spremna za ulazak u „šengen“ još 2016. godine.