Nešić: Desio se pokušaj smjene Darka Banjca sa mjesta Šefa kluba poslanika DNS-a

100
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik DNS-a, Nenad Nešić, komentarišući turbulencije u stranci, rekao je za ATV da je uvjeren u podršku dvije trećine članova Predsjedništva DNS-a i da neće nasputiti stranku. Sa prvim čovjekom stranke nije razgovarao prethodnih dana, pa ni nakon što je Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, prelomio i donio odluku da u Savjet ministara pošalje Mlađena Božovića, a ne Draška Aćimovića.

– Nisam se čuo sa gospodinom Markom Pavićem. Žao mi je što se ovo sve dešava u Demokratskom narodnom savezu. Ono što mogu da Vam kažem, jeste da velika većina članova Predsjedništva DNS-a razumije ono što ja sada radim. Svi znaju da ovo što radim, radim u interesu stranke. Odgovorno tvrdim da niko od članova Predsjedništva nije bio zadovoljan prijedlogom Draška Aćimovića, ali mnogi od njih, iz poštovanja prema gospodinu Paviću, nisu željeli da se suprotstave – poručio je jedini poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što su Nenad Nešić i Darko Banjac prvi iskazali nezadovoljstvo zbog prijedloga da Draško Aćimović, bivši SDP-ovac, kao nestranačka ličnost bude kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, mišljenje su promijenili i drugi članovi Predsjedništva. Nakon toga su nastali problemi unutar stranke, a Marko Pavić je govorio i o „provjetravanju DNS-a“, aludirajući na moguća isključivanja iz stranke.

– Ne namjeravam da napustim DNS. Smatram da treba da uradimo duboku analizu naše stranke, odnosno da uradimo analizu dešavanja u stranci, načina donošenja odluka, da li se odluke donose u stranci ili van stranke. To će biti tema naredne sjednice Predsjedništva stranke – rekao je Nešić.

Nešić je dodao da je jasno zbog čega je Mlađen Božović bolji izbor za Savjet ministara, jer će se tamo, kako kaže, boriti za interese Republike Srpske. Predsjednik DNS-a, Marko Pavić, ni nakon brojnih trzavica u stranci, još nije sazvao sjednicu Predsjendištva DNS-a.

I ostali visokopozicionirani članovi DNS-a potvrdili su da nisu zadovoljni trenutnim stanjem u stranci.