Netanjahu prihvatio kompromis o budžetu da izbjegne nove izbore

5

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da prihvata kompromisnu ponudu na osnovu koje se rok za usvajanje budžeta pomjera za 100 dana.

On je ponudu prihvatio u namjeri da se izbjegne pad vlade i raspisivanje četvrtih izbora za nešto više od godinu dana.

– Sada je vrijeme za jedinstvo, ne za izbore – ocijenio je Netanjahu.

U obraćanju naciji prenošenom preko televizije on je rekao da je to potrebno kako bi se njegova vlada bavila krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa.

Netanjahu je svoje obraćanje započeo navođenjem nedavnih dostignuća, između ostalog, sporazuma o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za koji je rekao da „otvara novu eru mira na Bliskom istoku“.

Izraelski lider će se sutra sastati u Jerusalimu sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i njih dvojica će razgovarati, kako je najavio, o „miru sa više zemalja“ za koji je predvidio da će stići u bliskoj budućnosti.

Pompeo će poslije posjete Izraelu, posetiti Sudan, javile su agencije, a ranije je rečeno da će ići i u posjetu Emiratima i Bahreinu.

Netanjahu uspjehe pripisuje svojoj dugotrajnoj „doktrini“ koju je nazvao „mir za mir“, preneli su izraelski mediji.

On i njegovo bivši rival, a sada koalicioni partner Beni Ganc, suočili su se sa rokom u ponedjeljak u ponoć da se dogovore o budžetu.

U protivnom vlada bi pala i moralo bi se ponovo glasati na parlamentarnim izborima, navodi Asošiejted pres.

Netanjahu se obratio naciji pošto su izraelski poslanici tokom većeg dijela dana pokušavali da postignu dogovor.

Najnovija politička kriza tiče se budžeta, ali su njeni korijeni u partnerstvu Netanjahua i Ganca, ekonomskim teškoćama nastalim zbog pandemije koronavirusa i Netanjahuovom suđenju za korupciju.

Kritičari su optuživali Netanjahua da koristi neslaganje oko obudžeta da izazove nove izbore u nadi da će mu novi poslanici biti više naklonjeni i pomoći mu da riješi pravne probleme.

Netanjahu i Ganc dogovorili su se o podjeli vlasti u aprilu poslije tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Cilj je bio da se vlada bavi krizom nastalom zbog zaraze novim virusom.

Na osnovu koalicionog sporazuma Netanjahuov konzervativni Likud i Gancova partija centra Plavo i bijelo dogovorili su se da usvoje dvogodišnji budžet, ali je Netanjahu kasnije insistirao da se usvoji budžet koji pokriva samo preostali dio ove godine.

On je tvrdio da će to obezbjediti momentalnu pomoć ekonomiji, a Ganc nije odustajao od poštovanja koalicionog sporazuma.

Poznavaci prilika navode da će pomjeranje roka krizu nastalu zbog budžeta samo odložiti imajući u vidu da između dvije koalicione partije ima i drugih nesporazuma, uključujući stav o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale.