Netanjahu: U planu druga runda vakcinacije koja uključuje i djecu

17
Foto: Sebastian Scheiner/REUTERS

Izrael planira drugu rundu imunizacije protiv virusa korona za šest mjeseci, a do tada očekuje da će regulatori odobriti i vakcinaciju djece, rekao je premijer Benjamin Netanjahu.

– Postignuta je saglasnost sa „Fajzerom“ i „Modernom“ o još 16 miliona doza vakcine za građane Izraela. Pripremamo novi program vakcinacije u narednih šest mjeseci, zato pripremite svoja ramena i djecu – rekao je Netanjahu na konferenciji za medije.

Netanjahu i ministar zdravlja Juli Edelstajn objavili su da je Izrael kupio još devet miliona doza vakcine „Fajzer“ koja će stići naredne godine.

Izraelski dnevnik „Harec“ navodi da su dodatne doze vakcina garancija da će Izrael moći da osigura zaštitu od virusa korona i tokom 2022. godine.

Oko 81 odsto izraelskih građana ili rezidenata starijih od 16 godina primilo je obje doze vakcina.

U Izraelu, koji je proveo najbržu vakcinaciju na svijetu, mlađi od 16 ne mogu da prime „Fajzerovu“ vakcinu.

Izraelske vlasti su saopštile da planiraju da vakcinišu djecu od od 12 do 15 godina nakon odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove.

„Fajzer“ i partnerska kompanija „Biontek“ zatražile su ranije ovog mjeseca vanrednu autorizaciju vakcina od Američke agencije za hranu i lijekove za djecu od 12 do 15 godina.