Njemački Bundestag usvojio odluku o upućivanju vojnika u misiju Altea u BiH

5
Foto: Kay Nietfeld/dpa

Njemački Bundestag prihvatio je danas prijedlog Vlade Njemačke da u BiH u okviru misije Altea pošalje 50 njemačkih vojnika.

Od 617 prisutnih „za“ je glasalo njih 516, „protiv“ je bilo 98, a troje je bilo uzdržano.

Za ovaj prijedlog glasali su Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali, koji čine njemačku vladu, te opozicioni Demohrišćani, dok su protiv bili Ljevica i desna Alternativa za Njemačku.

Istovremeno, iste stranke prihvatile su i prijedlog SPD-a, odnosno preporuku Vladi Njemačke u kojoj se, između ostalog, traži da se u BiH ukine koncept konstitutivnih naroda i uvede princip jedan čovjek jedan glas.

Govornici iz redova Socijaldemokrata, Zelenih, Liberala i Demohrišćana osudili su, kako su rekli, secesionističku politiku Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva, i ustvrdili da na njega utiče Vladimir Putin, predsjednik Rusije, koji, kako tvrde, želi destabilizovati Zapadni Balkan u kontekstu sukoba u Ukrajini.

S druge strane, ljevičari i desničari su smatrali da Njemačka ne treba da šalje svoje vojnike u BiH, te da treba da se drži tradicionalne politike Njemačke vojnog nemiješanja u događaje u inostranstvu.

Podržali su Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, i založili se da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ljevičari su ukazali na opasnost da ako Rusija u novembru ne prihvati produženje mandata EUFOR-a, EU i SAD mogu zaključiti NATO misiju, što bi, kako tvrde, bilo kršenje međunarodnog prava.

Žaklin Nastić iz Ljevice je utvrdila da cilj nije zaštita građana BiH, već djelovanje protiv Rusije i Kine, a da se zaboravlja uticaj Saudijske Arabije i Turske i rastući uticaj islamista.

Desničari iz AFD-a smatraju da je BiH propala država, a Rudiger Lukasen iz AFD-a je ukazao na prošle vojne misije na kojima je učestvovala Njemačka, od rata na Kosovu pa do Afganistana, za koje tvrdi da su protiv međunarodnog prava jer nemaju odobrenje UN-a.

– Stabilnost Zapadnog Balkana svakako jeste u našem interesu jer postoji opasnost od dolaska izbjeglica, rasta kriminala ili slično. Ali ovakav mandat ništa neće izmijeniti – rekao je on.

Filip Kremer iz Zelenih je rekao da „Dodik provocira paramilitarnim paradama, revizionizmom istorije i prijetnjom da će povući nadležnosti iz oblasti pravosuđa, poreza i odbrane sa nivoa BiH“.

– Nećemo dopustiti još jedan sukob u Evropi, a obnovljeni mandat za Alteu je naš početni doprinos da se takav scenario već sad preventivno spriječi – rekao je on.

Adis Ahmetović, poslanik SPD-a, je rekao da njemački angažman u EUFOR-u sprečava secesionizam i stvaranje trećeg entiteta.

– Sankcije moraju pogoditi one koji urušavaju strukture zemlje, demokratiju i prosparitet. BiH treba stabilne institucije koje mogu izdržati bilo koju formu etnonacionalizma – rekao je on.

Knut Abraham iz CDU/CSU je spomenuo doprinos Angele Merkel, bivše kancelarke, na povezivanju regiona kroz Berlinski proces i pozdravio je odluku sadašnje vlade Olafa Šolca da ovu politiku nastavi.

On se usprotivio prijedlogu SPD-a o tome da se ne nastavi koncept konstitutivnih naroda u BiH.

– Po meni, ovdje se radi o tome kako tri konstitutivna naroda učiniti ravnopravnim i garantirati manjinska prava ostalim grupama – rekao je on.