Njemački medij o BiH narko-kratelu i navodnoj povezanosti sa Konakovićem

10
Foto: Klix.ba

Njemački list Der Tagesspiegel je objavio tekst u kojem se opisuje djelovanje kartela „Tito i Dino“, te o navodnim poveznicama ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH, Elmedina Konakovića, sa ovom kriminalnom organizacijom.

Tekst pod naslovom „Kriminalni kartel htio se infiltrirati u državu: Ministar spoljnih poslova u BiH i narko bos“ lista Der Tagesspiegel, federalni mediji su prenijeli u potpunosti.

Konaković, prije nekoliko dana, bio je vidno uznemiren u atriju svog ministarstva. Tvrdio je da nema veze s nikakvim narko-kartelima.

Potom je demonstrativno podigao svoju zlatnosmeđu kravatu i povikao: „Ne možeš ovo učiniti crnom kravatom!“ aludirajući na policijsku akciju „Crna kravata“. Konaković je valjda htio poručiti da nema nikakve veze s uhapšenim kriminalcima.

Specijalne jedinice BiH policije nedavno su u Sarajevu i drugim dijelovima zemlje uhapsile desetine osumnjičenih pod operativnim nazivom „Crna kravata 2“.

Priča se da pripadaju jednom od najvećih narko-kartela u svijetu. Osim četvorice BiH policajaca i načelnika policije, uhapšen je bliski prijatelj Konakovića.

Tužilaštvo bliskog prijatelja Konakovića tereti da je sa 320.000 evra kartela kupio policijske uniforme za specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova i na taj način oprao novac. Ali, ovo je vjerovatno samo vrh otkrivenog ledenog brijega.

Foto: Screenshot

Zločinačka organizacija koju je predvodio E.G. zvani „Tito“ navodno je radila na preuzimanju države. Samog šefa kartela policija nije uhvatila jer je u Dubaiju, gdje je živio u 30 miliona evra vrijednom stanu u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi u svijetu.

Tvrdi se da „Tito“ iz BiH godišnje od prodaje kokaina zarađuje milijarde evra. Godinama su istražne agencije kao što su FBI, Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) i evropska policijska agencija Evropol radile na razbijanju narko-kartela. Prema procjenama stručnjaka, „Tito“ od trgovine kokainom, između ostalog, zarađuje oko 50 milijardi evra godišnje.

Kako bi oprao zaradu od droge, osnovao je globalnu mrežu kompanija u koje je ulagao svoj crni novac. Za direktore tih kompanija postavio je nedužne prijatelje i poznanike koji su, na primjer, sasvim neupadljivo radili u izvozno-uvoznoj trgovini voćem. Ali, „Tito“ je robu tajno koristio za šverc droge.

Često su se događale razvikane akcije, kao 2017. godine kada je jedan od Titovih ljudi u Peruu uhvaćen s 1,5 tona kokaina. Paketi su imali svoj pečat sa oznakom BiH. Nadležna tijela u Holandiji procjenjuju da se samo u krijumčarskoj mreži Edina Gačanina može pratiti više od 20 tona zaplijenjenih opijata širom svijeta.

Evropol je razotkrio sistem zločinačke organizacije tako što je, između ostalog, provalio u razgovore i SMS poruke kartela. Oni su šifrovani pomoću Skaj ECC komunikacijske usluge.

Skaj prepiske nude uvid u velike „Titove“ ambicije, koji dolazi iz siromašne četvrti Sarajeva. Očigledno je imao ideju o preuzimanju BiH iznutra.

– Tito sebe doživljava kao balkanskog Pabla Eskobara koji bi se želio baviti politikom. Htio je svojim novcem kupiti stranku i doći u vlast – kaže Avdo Avdić, koji više od pet godina objavljuje niz tekstova o kartelu.

„Titov“ tjelohranitelj imao je podatke iz pasoša Konakovića.

A čini se da je narkomilijarder prilično daleko stigao sa svojim političkim angažmanom. Skaj prepiske pokazuju da je „Tito“ već uspostavio bliske veze s raznim najvišim političarima iz stranke Narod i pravda. Upravo sa strankom koju je svojevremeno osnovao Konaković s obećanjem borbe protiv korupcije u zemlji.

Osim toga, u oduzetom mobilnom telefonu „Titovog“ tjelohranitelja, pronađeni su podaci o pasoša Konakovića, njegove supruge i kćeri. Avdić sumnja da je Konaković trebao posjetiti Tita u Dubaiju kako bi razgovarali o daljnjoj saradnji. Konaković to negira.

– Politička korupcija u BiH je sistemska – kaže Bodo Veber, stručnjak za Balkan iz Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu, nevladine organizacije koja radi širom svijeta na jačanju demokratskih, liberalnih i ustavnih vrijednosti.

– Nakon rata od 1992. godine do 1995. godine, BiH je disfunkcionalna država u kojoj dominiraju etnonacionalističke elite. Oni ostaju na vlasti podsticanjem sukoba. To je sistem u kojem organizovani kriminal cvjeta – nastavio je Veber.

Novi skandal pokazuje koliko je korupcija duboka. Saznalo se da je Predsjedništvo BiH prije nekoliko mjeseci imenovalo turskog biznismena za počasnog konzula u Panami.

Ovo je bitno jer se za Kola kaže da je bio jedan od „Titovih“ perača novca u Južnoj Americi. Nakon otkrića, odmah je izgubio položaj počasnog konzula – kako je uspio doći na tu poziciju još uvijek je misterija.

Podsjetimo, Konaković je nedavno gostovao u jednoj televizijskoj emisiji i još jednom demantovao sve optužbe. Ovaj put je nosio crvenu kravatu.